Boeken Favourites

De suite

Het begint een traditie te worden zo aan het begin van de zomer: een nieuwe literaire thriller van Suzanne Vermeer. Haar eerdere zomerthrillers (lees hier onze recensies van De vlucht, Zomertijd en Cruise) maakten dat we enthousiast uitkeken naar De suite.

De situatie: Joyce, alleenstaande moeder van de twaalfjarige Jason, is de directrice van een groot hotel op Tenerife. De zaken gaan, na een dip, eindelijk weer wat beter nu de Russen zich massaal richting het Spaanse eiland begeven, geen vuiltje aan de lucht. Totdat Joyce op een avond wordt bedwelmd en meegenomen. Als zij bijkomt heeft ze geen idee wat zich heeft afgespeeld, maar daar komt snel verandering in als een Russisch heerschap zich bij haar meldt met de beelden. Beelden waarvan Joyce schrikt, waarvan ze absoluut niet wil dat zij de buitenwereld bereiken. En dat zullen ze ook niet doen, als zij meewerkt aan het voorstel dat de Rus heeft. Hij wil een aantal maanden de mooiste suite van het hotel tot zijn beschikking krijgen. Joyce stemt in, maar dat zorgt er niet voor dat de ellende minder wordt. Integendeel.

Als lezer vraag je je al snel 1 ding af: wie? Wie is degene die verantwoordelijk is voor deze afpersing? De Rus, natuurlijk, maar er lijkt meer achter te zitten, iemand uit haar directe omgeving misschien. Alle mogelijke daders komen uitgebreid aan bod, evenals hun motieven. Om dit te bereiken wordt Joyces leven op Tenerife uitgebreid beschreven, inclusief al haar vrienden, kennissen en personeel. Dat lijkt soms wat langdradig, maar zorgt er wel voor dat er al snel een flinke lijst met verdachten is. Helaas voor ons zaten wij al snel op het spoor naar de juiste dader, waardoor het vervolg van het boek een deel van zijn spanning verloor. Deze komt deels terug in het laatste gedeelte, de climax, maar toch hebben we ook die wel eens sterker meegemaakt in eerdere boeken van Suzanne Vermeer. De suite is een lekkere vakantiethriller, prettige leeskost in de zon. Maar echt adembenemend spannend wordt het dit keer helaas niet.

De suite – Suzanne Vermeer
ISBN 9789022997086
A.W. Bruna
15,00 euro (na 1 september 2010 19,95 euro)