De scholen staan op het punt van beginnen, en dat betekent dat veel kinderen weer aan het verkeer zullen gaan deelnemen. Zijn zij nog erg jong, dan zal dat onder begeleiding zijn. Er komt echter een moment waarop je ze los moet laten, en zij zelf op pad zullen gaan. En al hoop je met heel je hart dat het niet gebeurt, er bestaat een kans dat ze in hun leven een keer een verkeersongeluk mee zullen maken. Weet jij wat je dan moet doen?
Maak je kinderen wegwijs in het verkeer
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dus valt het zeer aan te bevelen om je kinderen wegwijs te maken in het verkeer. Doe dat zo veel mogelijk in de rol die zij als verkeersdeelnemer ook aan zullen nemen, dus als fietser of voetganger. Dat betekent er zelf regelmatig met hen lopend of fietsend op uitgaan, en hen al doende de verkeersregels uitleggen, en hen op gevaarlijke situaties wijzen. Al doend leert men, en dat geldt zeker voor kinderen, dus neem ze vooral mee op stap.
Dat betekent ook zo snel mogelijk niet met de auto naar school, maar lopend of fietsend. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: je maakt je kind beter wegwijs in het verkeer, en zorgt er daarnaast voor dat het verkeer sowieso wat veiliger wordt. Zeker rondom scholen is de verkeerssituatie namelijk vaak onoverzichtelijk door het grote aantal auto’s dat er rondrijdt, her en der stopt om een kind uit te laden of een parkeerplek probeert te vinden.
En als het dan toch misgaat?
Krijgt je kind toch een ongeluk, dan is medische verzorging natuurlijk de grootste prioriteit. Al het andere kan wachten. Gelukkig zijn veel ongelukken klein van aard en geven zij vooral materiele schade. Schade aan de eigendommen van je kind, of juist aan die van een ander. Hoe ga je daarmee om?
Is je kind jonger dan 14 jaar, dan gelden vaak andere aansprakelijkheidsregels dan voor volwassenen. Kinderen kunnen de gevolgen van hun beslissingen minder goed overzien, en worden voor eventuele schade daarom minder aansprakelijk gesteld dan volwassenen. Veroorzaken zij als verkeersdeelnemer schade aan een motorvoertuig? Dan vergoedt de verzekering van de eigenaar daarvan vrijwel altijd de schade.
Om de afhandeling van de schade, of die nu voor je kind het geval is of voor de ‘tegenpartij’ goed te laten verlopen, is het ideaal als je ter plekke samen een schadeformulier in kunt vullen of in ieder geval foto’s kunt maken. Heeft je kind zelf schade, en wil je deze letselschade claimen? Dan kun je merken dat dit best ingewikkeld is, en je heel wat uit te zoeken hebt voor je weet waar je recht op hebt, en hoe je dit kunt claimen. Daarom kan het een goed idee zijn om hulp te zoeken bij een letselschadejurist. Deze weet precies waar je recht op hebt, en hoe je dit kunt claimen. Dat neemt je een hoop werk en zorgen uit handen en dat is na zo’n toch al vervelende gebeurtenis wel zo prettig.