Boeken

Wakker: als niet kunnen slapen een nachtmerrie wordt

Wakker Ingrid Oonincx

Wist je dat 62% van de vrouwen regelmatig slecht slaapt? Niet zo vreemd dat de hoofdpersonen in ‘Wakker’ maar wat graag iets aan dit probleem willen doen.

Wakker

Wakker is de zevende thriller van Ingrid Oonincx, en misschien wel haar beste tot nu toe. De hoofdrolspelers zijn stuk voor sterk herkenbare karakters, die onderling sterk verschillen. Ze hebben echter één overeenkomst: ze doen ’s nachts geen oog dicht.

De oorzaken daarvan zijn divers. Van zorgen om baan en puberzoon tot tinnitus, van stevig overgewicht tot traumatische ervaringen in het verleden. Allemaal willen ze graag van hun slapeloosheid af, en dus melden zij zich voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Met allemaal meer of minder goede hoop, maar in ieder geval het voornemen er het beste van te maken. Zelfs als de behandelaar een apart type blijkt te zijn, de klik met de mededeelnemers ontbreekt, en de eerste therapievormen op zijn zachtst gezegd bijzonder lijken te zijn. Even een weekje doorbijten, en daarna weer lekker naar huis, een probleem armer.

De vreemde gebeurtenissen in de abdij stapelen zich echter in een hoog tempo op, en het duurt niet lang tot de eerste dode valt. Dan blijkt dat niet kunnen slapen vervelend is, maar deze therapie pas écht een nachtmerrie.

Droom ik?

Ingrid Oonincx koos voor Wakker voor een herkenbaar thema. We hebben allemaal wel eens nachten liggen draaien, een tijd niet lekker kunnen slapen. En we weten ook allemaal wat dat met je kan doen. Je voelt je niet meer scherp, bent jezelf niet meer, en gaat je soms zelfs afvragen of je je overdag dingen begint in te beelden.

Door dit gegeven is het verhaal extra sterk; al die vreemde gebeurtenissen in de abdij, vinden die nu echt plaats, of is het een hele slechte droom? Voor de deelnemers een vraag, maar voor de lezer ook. Een slimme zet, die het boek nog meer de moeite van het lezen waard maakt.

Houd je van thrillers met een originele aanpak, herkenbare personages en een continue spanningsveld? Dan mag je Wakker zeker niet missen.

Wakker – Ingrid Oonincx
De Crime Compagnie
19,95 euro