Favourites

Getest: Classico Junior

Het spelbord en spelvorm doen in eerste instantie een beetje denken aan Trivial Pursuit. Een spelbord waarop je rond gaat, vragen beantwoordt van verschillende kleuren die overeenkomen met een categorie (muziekgeschiedenis, opera, instrument & instrumentalisten, mens & muziek en muziekfragmenten) met op 5 plekken de kans om een harpje te winnen. Als je van iedere kleur je harpje verzameld hebt, dan ben je de winnaar. Spelers stellen elkaar de vragen, die staan op kaartjes waarop je op de achterkant ook het antwoord vindt.

De vragen zijn soms makkelijk, soms ook iets lastiger, zodat je best even met het spel bezig bent (ook afhankelijk van het aantal spelers natuurlijk). Er zijn vragen die je kunt weten door even goed na te denken (‘Hoe heet iemand die een muziekstuk schrijft?’) maar ook vragen die enige kennis van klassieke muziek vereisen (‘Hoe heet de opera die Beethoven schreef?’). Gelukkig wordt er regelmatig gebruik gemaakt van meerkeuze antwoorden, zo kun je bij het laatste voorbeeld kiezen uit ‘Fidelio’, ‘Super Mario’ en ‘Action Hero’.

De leukste vragen vinden wij degenen waarbij gebruik moet worden gemaakt van de bijgeleverde cd, de vragen in de categorie ‘Muziekfragmenten’. Op de cd vind je een groot aantal korte fragmenten, het beluisteren ervan doet kinderen al snel beseffen dat zij meer klassieke muziekstukken kennen dan zij voorheen dachten. Zo kennen zij de muziek die uit de paddenstoelen in de Efteling komt natuurlijk allemaal, maar weten ze ook dat Bach de componist is?

Classico Junior is een leuk spel voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, waar zowel jong als oud nog wat van kunnen opsteken. Klassieke muziek wordt toegankelijk aangeboden, al vinden wij een groot deel van de vragen wel aan de pittige kant. De verkoopprijs van Classico Junior is 29,90 euro.