Fashion

Bandajanas: omdat je nooit genoeg slippers hebt

Bandajanas

In de zomer kun je ons uittekenen op slippertjes. Eén paar is niet genoeg, twee ook eigenlijk niet. Iedere outfit vraagt om een bijpassende slipper, toch? Bandajanas snapt dat!

Bandajanas

Bandajanas, dat zijn slippers die je zelf kunt samenstellen en aanpassen. Zo vaak je maar wilt. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: je kiest een zool uit, bepaalt welke bandenset (of sets, wij namen er meteen drie) je erbij wilt, voegt nog wat accessoires toe (leuke kraaltjes, pluimpjes en hangertjes bijvoorbeeld) en klaar is je slipper.

Wij kozen voor een neutrale bruine zool, en kozen daar drie bandensets bij. Alle drie redelijk neutraal, zodat ze bij veel outfits passen, maar wel allemaal net even anders. Het leuke is dat de stoffen die voor de bandensets gebruikt worden restjes zijn uit de fashion industrie. Altijd limited edition, en altijd precies volgens de laatste trends dus. Daarnaast ook nog eens erg milieu vriendelijk, want dit soort resten zou anders weggegooid kunnen worden.

Er is wel meer heel erg vriendelijk aan Bandajanas. Zo worden de stoffen verwerkt tot banden door sociale werkplaatsen, waar mensen met een verstandelijke handicap en vrouwen die aan lager wal zijn geraakt het fijn vinden toch nuttig bezig te zijn, en iedere keer weer trots een stel slippers afleveren. Met liefde gemaakt dus!

Mix & match

Na een paar dagen hebben wij onze Bandajanas in huis, en begint het grote experimenteren. Iedere bandenset bestaat uit drie bandjes, die je samen door de nubuck lus die op de zool tussen de tenen zit rijgt. Da’s meteen goed nieuws voor iedereen die niet zo goed tegen die harde plastic staafjes uit gewone teenslippers kan, dit is veel comfortabeler!

Hoe je ze precies rijgt, dat mag je zelf weten. Gebruik vooral je fantasie, en vergeet ook zeker de accessoires niet te gebruiken. Belangrijk is dat de banden uiteindelijk rond je enkel samenkomen en worden vastgeknoopt, zodat de slippers op hun plaats blijven zitten. Het handigste vonden wij het om tijdens het bedenken van nieuwe ‘knoopmethoden’ de voeten op de slippers te houden, zodat je de banden direct om je voet heen wikkelt. Dan zie je wat beter waar je mee bezig bent, en of jouw methode leuk en geschikt is. Ben je bang dat de banden te kort zijn om om jouw been te passen, heb je kortom ‘wat meer been’? Kies dan voor een XL bandenset, die zijn net wat langer, en kunnen altijd nog op maat geknipt worden.

Bandajanas

Leuk!

Wat een leuk concept, die Bandajanas. Wij zijn dol op dingen die je zelf aan kunt passen, en zeker als het met schoenen te maken heeft. Op deze manier kun je gemakkelijk een hele zomer vooruit, zeker als je een neutrale zool kiest. Heb je toch een outfit waar je geen goede slippers bij hebt? Voor een paar euro bestel je later nog een losse bandenset erbij, en ben je weer helemaal klaar!