Ons boek van de maand september, in samenwerking met Orlando uitgevers, is niet zomaar een boek. ‘Een superieur debuut., aldus The Times, ‘Een soort Britse John Irving. Aanrader!’, schreef The Guardian en The Bookseller betitelde het boek als ‘Werkelijk briljant’. We hebben het hier over Toen god een konijn was, van Sarah Winman.
1968. Het jaar dat heel Parijs de straat opgaat. Het jaar dat Martin Luther King zijn leven verliest om een droom. Het jaar dat Eleanor Maud Portman wordt geboren.
Het wereldbeeld van de jonge Elly wordt gevormd door de mensen om haar heen: haar liefhebbende maar hinderlijk afwezige ouders; een beste vriendin die naar patat ruikt; een lesbische tante die filmster is, een oude joodse buurman die het niet zo nauw neemt met de waarheid; een bejaarde dandy die al dansend haar leven in komt, meteen gevolgd door een Shirley Bassey-imitator, en, natuurlijk, een konijn dat god heet. In een kindertijd die zowel gewoon is als buitengewoon, is Elly’s enige constante haar broer Joe.
Twintig jaar later zijn Elly en Joe volwassen en nog net zo close als ze altijd waren. Totdat, op een zonnige ochtend, een wereldschokkende gebeurtenis hun band voor altijd dreigt te verbreken.
Toen god een konijn was is een roman over een kindertijd, over opgroeien, over vriendschap en familie, triomf en tragedie en alles daartussenin. Maar bovenal is het een roman over de liefde in al haar vormen.
Auteur (en actrice, o.a. bekend van The Discovery of Heaven ) Sarah Winman wordt gezien als een van de meest talentvolle nieuwe Engelse debutanten, en nog voor de publicatie van Toen god een konijn was waren de vertaalrechten al verkocht aan 22 uitgeverijen over de hele wereld.
Ben jij, net als de rest van de wereld, benieuwd naar Toen god een konijn was? Dat komt mooi uit! Wij mogen van deze internationale bestseller maarliefst 10 exemplaren winnen. Vul in de maand september het onderstaande formulier in, en misschien ben jij 1 van de gelukkige winnaars!
Deze actie is afgelopen.
Nee dank je. De inhoud lijkt me wel wat maar wat een titel hebben ze dit boek gegeven. Wil ik niet in de boekenkast hebben.
Ik heb het boek gelezen en dit is wat ik er van vind:
Liefde is verwarrend, maar het leven nog meer. Dat dekt eigenlijk de hele lading van het boek, en wat een mooie lading voor een debuutroman. Met dit boek heeft ze de lat hoog gelegd voor zichzelf, maar is daar met gemakt overheen gesprongen. Een boek waarmee je lekker op de bank kruipt, en je pas door hebt hoe fijn het wegleest als je beseft dat het heerlijke kopje thee dat je voor jezelf had ingeschonken koud geworden is.
Het verhaal is uit oogpunt van zus Elly geschreven, die eigenlijk met alles en iedereen bezig is behalve met zichzelf. Samen met haar broer Joe beleven ze een groot deel van hun jeugd in Cornwall. Waar diverse gebeurtenissen passeren, maar die op zo’n luchtige manier beschreven worden dat de harde schil eraf is. Een boek met een lach en een traan.
Later zet het verhaal zich voort in New York waar een zwaar onderwerp als de aanslag op 9/11 niet geschuwd wordt. Een gebeurtenis die bij iedereen nog vers in het geheugen ligt al is het alweer 10 jaar geleden. Waarin ze op een mooie manier weet te beschrijven hoe mensen op dat moment tussen hoop en wanhoop leven en hoe groot die impact is voor familieleden en vrienden.
De rode draad in het verhaal is een jeugdvriendin van Elly, Jenny Penny die telkens als je het niet verwacht weer opduikt en een verrassende wending aan het verhaal geeft. Een boek over opgroeien, familiebanden, en niet te vergeten een konijn.