Boeken Kids

Room Service: spannende jeugdroman van Maren Stoffels

room service maren stoffels

Het is algemeen bekend: kinderen lezen steeds minder tegenwoordig. In plaats van daarover te mopperen zijn er gelukkig ook schrijvers als Maren Stoffels die zulke goede jeugdromans afleveren dat lezen weer leuk wordt.

Moeilijk

Maren Stoffels schrijft boeken voor pubers, vanaf een jaar of 11 tot pakweg 16. Niet de makkelijkste doelgroep, nee. Pubers lijken vooral vergroeid met hun telefoon of spelcomputer, even rustig op de bank of nog even lezen voor het slapengaan lijkt iets van tientallen jaren geleden te zijn geworden. Niet de meest dankbare doelgroep om voor te schrijven, zou je denken. Tenzij je anders redeneert: ieder kind dat dankzij jouw boeken toch weer wat enthousiaster wordt over lezen is er 1. En dus zijn er gelukkig goede auteurs die juist voor deze doelgroep boeken schrijven, en ook nog eens actief zijn op social media en tijdens schoolbezoeken, om zo hun doelgroep te bereiken.

Maren Stoffels is een goed voorbeeld van zo’n auteur. Zij snapt wat jongeren aanspreekt, schrijft boeken die passen bij hun leeftijd en belevingswereld en gaat een beetje spanning en sensatie niet uit de weg. Niet voor niks worden haar boeken door pubers graag gelezen, al is het maar onder dwang van een docent Nederlands die een boekbespreking opgeleverd wil zien.

Room Service

Room Service is een boek voor kinderen vanaf een jaar of 14, dat valt in de categorie Young Adult. Kinderen van deze leeftijd zitten niet te wachten op een voorspelbaar of ongeloofwaardig verhaal waarin weinig gebeurt. Veel van hen lezen graag over leeftijdgenoten, en hebben de voorkeur voor een boek waar het tempo vanaf het begin goed in zit. Herkenbare karakters bij de hoofdpersonen, het gevoel dat het over henzelf of hun vrienden zou kunnen gaan, maakt het helemaal af.

Met Room Service schiet Maren Stoffels net als met bijvoorbeeld Escape Room vol in de roos. Vier vrienden vieren een verjaardag in een luxe hotel, hartstikke mooi en een top feest zal dat worden. Tot er plotseling berichten aan hun deur verschijnen, en geen vrolijke. Een jaar geleden is er iets gebeurd, zoveel wordt al snel duidelijk, en 1 van hen zal hiervoor moeten boeten. Is iemand bereid zichzelf op te offeren? Of wachten ze tot de boodschapper zelf een keuze maakt?

Lezers worden vanaf pagina 1 meegetrokken in het verhaal, als blijkt dat er een jaar geleden een meisje is vermoord en het zomaar zou kunnen dat er in dit boek nog een dode zal vallen. Wie is er vermoord? En waarom? Door wie?

De vriendengroep die de lezer vervolgens leert kennen, lijkt er een als alle andere. Ze verheugen zich op hun weekend in het luxe hotel, maar als lezer weet je dan al dat niet alles is wat het lijkt. Het verhaal van de groep wordt afgewisseld met berichten van iemand anders, iemand die duidelijk iets te vereffenen heeft met deze groep. Deze afwisseling maakt steeds maar verder lezen bijna onvermijdelijk, zelfs de meest leesschuwe puber zal willen weten hoe dit afloopt. Het doorlezen wordt beloond: de ontknoping is onverwacht en bloedstollend.

Room Service – Maren Stoffels
ISBN 978 90 258 7748 4
Leopold
€ 14,99