Boeken

Opvoeden vanuit het Hart

‘Het gemiddelde kind’ bestaat niet, en da’s jammer. Jammer omdat we als dat wel het geval zou zijn eindelijk die zeer gewenste ‘gebruiksaanwijzing’ zouden kunnen samenstellen, jammer ook omdat in veel opvoedkundige boeken wél van een gemiddeld kind wordt uitgegaan. Wie kent het niet, je hebt een probleem qua opvoeding, pakt er een boek bij en leest dat een bepaalde handeling van jouw kant, gegarandeerd een zekere reactie van je kind op zal leveren. Vol goede moed ga je aan de slag… om tot de ontdekking te komen dat jouw kind blijkbaar toch anders in elkaar zit.

Het voorwoord van ‘Opvoeden vanuit het hart’ is een verademing, aangezien de auteurs hierin al direct aangeven dat ieder kind verschillend is, net als iedere ouder. Zij geven in dit boek dan ook geen kant-en-klare oplossingen, maar slechts zinvolle suggesties of zaken om over na te denken. En daarin draait het niet alleen om je kind, maar ook om jou. Luistert je kind niet zo goed? Ga eens na of jij zelf wél goed luistert, en trek zonodig je conclusies.

Al is de vormgeving van dit boek behoorlijk aan de zoete kant, de inhoud is vooral erg nuttig. Geen standaard opvoedadviezen, wel een hoop (leuke!) suggesties om je kind op een fijne manier op te laten groeien. Daarbij wordt, zonder wijzend vingertje, ook rekening gehouden met het feit dat het best lastig is, opeens zo’n kind om je heen. Niet eerder troffen wij in een boek zoveel leuke tips om dingen met, maar ook zeker zonder je kind te ondernemen. Want: zit je zelf lekker in je vel dan straal je dat uit. Prima boek voor iedereen die zich best wil laten informeren over opvoeding, maar vooral zelf wil blijven nadenken.

Opvoeden vanuit het Hart – G.M. Schmitz-Darwinkel & E. Hoffman
ISBN 9789021529998
Kosmos Uitgevers
22,50 euro

Opvoeden vanuit het Hart + CD
Bestel via Bol.com: Opvoeden vanuit het Hart
M. Schmitz-Darwinkel & Enid Hoffman