Boeken Culinair

Kook ook

Kookboeken zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij de laatste tijd de nadruk ligt op ‘bijzondere’ uitgaves. Een boek vol recepten waarin mosterd is verwerkt, een boek waarin alleen maar wraps staan: we zagen ze allemaal al voorbij komen. Maar wat heb je nu echt nodig om iedere avond iets lekkers en voedzaams op tafel te zetten: juist, een basiskookboek. ‘Kook ook’ claimt hét basiskookboek te zijn, zelfs gebruikt te worden op de horecavakschool, en dus doken wij gretig in de achtste, geheel herziene druk van dit boek dat in 1991 voor het eerst verscheen.

In de afgelopen 17 jaar is er natuurlijk het nodige veranderd op culinair gebied, en de recepten zijn hier op aangepast. Verwacht echter geen boekje met uitsluitend recepten, nee dit 480 pagina’s tellende naslagwerk leert je vooral ook wat onze moeders veelal met de paplepel kregen ingegoten: basistechnieken, productkennis en de werking van keukengerei en apparatuur. Geen overbodige luxe, want al draaien we voor een roerbakgerecht of wrap onze hand misschien niet om (er zijn tenslotte kant en klare pakjes voor…), hoe je nou precies aardappelen en groenten kookt of een ei splitst, dat behoort vaak niet tot de basiskennis van de ‘nieuwe huisvrouw’.

‘Kook ook’ leert het je allemaal, en is daarmee veel waardevoller dan een gezellig boekje vol fancy recepten. Als je ingrediënten goed kent en de basisbereiding onder de knie hebt, kun je zelf al snel heel wat variaties bedenken. Mocht dat toch een stap te ver zijn kun je ook gewoon de ‘Kook ook’ er weer bij pakken overigens, want de Thaise viskoekjes of Gebraden duif met bramensaus komen hierin ook voorbij. Wij zijn het er dus helemaal mee eens dat ‘Kook ook’ hét basiskookboek is. Een kookbijbel, een onmisbaar boek voor iedereen die zijn eerste dappere stappen in de keuken zet, of nu eens wil beginnen met écht koken, in plaats van opwarmen.

Kook ook – José van Mil e.a.
ISBN 9789066119864
Uitgeverij Inmerc
24,95 euro

Kook Ook, druk 8
Bestel via Bol.com: Kook Ook, druk 8
José van Mil, Annelène van Eijndhoven & Irene van Blommestein