Boeken

Ik vertrek: Ciao Sicilia

Ciao Sicilia

Het mag dan winter zijn, maar wij verkeren met Ciao Sicilia in zonnige sferen. Met een duister randje…

Ik vertrek?

Ciao Sicilia is na Chateau de Provence de tweede ‘Ik vertrek’ thriller van Marelle Boersma. Bij ‘Ik vertrek’ denk je waarschijnlijk aan (over)ambitieuze landgenoten die vol goede moed naar het buitenland vertrekken, om ter plekke te ontdekken dat het leven ook daar niet altijd meevalt.

In Ciao Sicilia ligt dat wat anders. Geen malafide makelaars en klusjesmannen, en geen vrolijke emigratie. Sterker nog: hoofdpersoon Anne komt op het Italiaanse eiland terecht nadat zij uit Nederland is ontvoerd!

Ciao Sicilia

Het is nogal een manier om een nieuw leven op te bouwen op een zonnig Italiaans eiland. Zo vanuit de kofferbak van een auto, via een veerpont op Sicilië gedropt. Wij hadden deze start van het boek niet zien aankomen, moesten zelfs even onze zonnige verwachtingen bijstellen, maar werden snel daarna toch gegrepen door het sterke verhaal.

Want wow, wat een wespennest, dat Italiaanse dorpje waar Anne na haar ontvoering terecht is gekomen. Een wespennest dat zich zelfs ver tot in Nederland lijkt uit te strekken, en dat je pagina na pagina doet afvragen wie nou goed, en wie nou kwaad zijn. Het breekbare, zieke dametje dat Anne verzorgt; lief, of keiharde maffia? Het makelaarskantoor waar Anne werkt; makelaarskantoor, of criminele organisatie? Schattig buurjongetje of jongste maffia-lid? Nieuwe, Italiaanse vrienden of regelrechte maffiosi? En misschien wel de belangrijkste: leuke Nederlandse dame die stomtoevallig wordt ontvoerd, of zo berekenend als wat?

In Ciao Sicilia stapelen de vragen zich op, en ieder antwoord lijkt alleen maar nieuwe vragen op te leveren. Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd, zelfs op momenten waarop er niets lijkt te gebeuren, gebeurt er eigenlijk van alles. De sfeer is subliem neergezet, je waant je volledig op Sicilië, en ook de personages zijn zorgvuldig vormgegeven.

Natuurlijk speelt in een thriller over Italië de maffia een grote rol. Maar dat is dan ook echt het enige voorspelbare aan dit boek. Anne is terechtgekomen op een plek waar ze maar beter geen vragen kan stellen, en waar zaken spelen die voor buitenstaanders lastig te begrijpen zijn. Is het verstandig dat ze zich vol in stort? Natuurlijk niet. Maar het levert wel een heerlijke thriller op.

Ciao Sicilia – Marelle Boersma
ISBN 9789461093615
De Crime Compagnie
€17,95