Boeken Favourites Featured Getest

Gelezen: Grenzeloos

Na het lezen van Ademloos waren we al behoorlijk onder de indruk van Kim Moelands. Geboren met de dodelijke taaislijmziekte leeft zij haar leven, vastbesloten er alles, maar dan ook alles uit te halen. En dat valt niet mee, met een lijf dat tegensputtert, zeker wanneer haar grote liefde Ron (die aan dezelfde ziekte lijdt) komt te overlijden.

Hoe het nu met Kim gaat lees je in Grenzeloos. En, laten we het maar verklappen, in het begin van dit nieuwe boek is het niet best. Goed, ze heeft opnieuw liefde gevonden bij een man (en wat voor een, Jan is een vent uit duizenden!!), maar haar longen, dat lijkt einde oefening. Benauwd, altijd benauwd, en net als ze denkt dat het niet erger kan wordt ze nog benauwder. Een zoveelste klaplong lijkt de genadeklap te zijn, want donorlongen… die liggen nu eenmaal niet kant en klaar te wachten in een vrieskist (al denkt een ziekenhuismedewerker die Kim treft daar blijkbaar anders over).

Kim heeft een donor nodig, en snel. In Grenzeloos beschrijft zij deze periode, waardoor je als lezer een heel klein beetje kan begrijpen hoe wanhopig zij, en lotgenoten moeten zijn. Vrijwel niks meer kunnen, en weten dat het einde nadert als er niet heel snel, echt heel snel donorlongen beschikbaar komen. Overgeleverd zijn aan artsen en apparaten, zuurstofslangen en een rolstoel: Kim draagt het moedig, maar natuurlijk lees je de wanhoop van de woorden af.

En dan, op het moment dat zij eigenlijk al aan het afscheid nemen lijkt te zijn, is het raak. Er is een donor! Een zware operatie, en welhaast nog zwaardere revalidatie volgen. En voor het eerst ervaart Kim iets dat zij zo lang heeft moeten missen: lucht!

Grenzeloos leest als een dagboek, een kijkje in het leven van een ernstig zieke jonge vrouw. Maar dan wel eentje met humor en een gezonde dosis eigenwijsheid, wat niet alleen het lezen, maar ook haar leven een stuk beter maakt. Daarnaast bevat Grenzeloos 2 heel duidelijke boodschappen. Ten eerste: artsen en andere ziekenhuismedewerkers, weet dat u te maken heeft met een mens, niet met een object! Ten tweede: er is een schrijnend tekort aan donoren, en het is hoog tijd dat daar eens wat aan gebeurt. En om die reden wordt het boek vergezeld van een donorformulier.

Grenzeloos – Kim Moelands
ISBN 9789044332766
The House of Books
18,95 euro