Boeken

Doodgewoon: een voorleesboek over de dood

Doodgewoon is een voorleesboek over de dood. Niet het favoriete gespreksonderwerp van de meeste ouders, maar ook de dood hoort bij het leven.

Doodgewoon

Over de dood zwijgen de meeste ouders maar liever. Het is ook geen gezellig onderwerp natuurlijk, en niet direct iets om eens even lekker met je kind voor te gaan zitten.

Maar feit is dat ieder kind uiteindelijk met de dood geconfronteerd zal worden. En al kun je dit boek prima gebruiken op zo’n moment, nog beter is het om er uit te lezen als de dood nog geen issue is.

De dood is doodgewoon

Voor een kind is doodgaan iets wat nogal tot de verbeelding spreekt, iets dat heel veel vragen oproept. Waar gaat iemand naartoe als hij dood is? En waarom gaan er ook jonge mensen dood? Allemaal vragen waar je als ouder geen kant-en-klaar antwoord op hebt, en dat hoeft ook niet. Er met je kind over praten is al genoeg.

Prachtig boek

In het prachtige boek Doodgewoon van Bette Westera, waarvoor Sylvia Weve de bijzondere illustraties verzorgde, draait alles om de dood. Het is een voorleesboek, met allemaal losse verhalen en gedichtjes. Sommigen zetten je aan het denken. Neem nu eens de vraag of je wel op zwemles zou gaan, als je wist dat je niet dood kon gaan?

Sommigen geven je troost, laten je zien dat je niet de enige bent die iemand mist die dood is. Anderen spelen in op de angst om dood te gaan, of juist de doodswens die sommige mensen hebben. Vrijwel alles dat met de dood te maken heeft komt aan bod.

Natuurlijk hoef je het boek niet avond na avond voor te lezen. Pak er een verhaal uit dat past bij jouw kind, en het moment. Heeft je kind vragen over de dood in het algemeen, kies dan voor verhalen die daar op inspelen. Mist het iemand die dood is, kun je daar de passende verhalen bij zoeken, en heeft je kind met zelfdoding te maken gehad, dan pak je het daarbij passende verhaal erbij.

Zo mooi

Doodgewoon is een boek waar we in eerste instantie een beetje stil van worden, zo mooi. Maar nog meer is het een boek waardoor we gaan praten. Praten met onze kinderen over iets dat zo moeilijk is, maar toch zo onmiskenbaar bij het leven hoort. Prachtig boek van Bette Westera en Sylvia Weve.

Herinnering

Gaat er een dierbare die dichtbij het kind staat dood, dan kan het helpen bij de verwerking om een assieraad te maken. Na de crematie wordt er wat as in een sieraad bewaard, dat het kind (nu of als het wat groter is) kan dragen. Een mooie, en bovenal tastbare herinnering. Je kunt o.a. kiezen uit diverse RVS assieraden.

Doodgewoon – Bette Westera & Sylvia Weve
ISBN 9789025756680
Gottmer
€19,95