Boeken

De sekte herrijst

De sekte herrijst Mariette Lindstein

Was jij ook zo onder de indruk van De sekte van Mariette Lindstein? Goed nieuws: het vervolg, De sekte herrijst, ligt nu in de winkels.

De sekte herrijst

Er zijn niet zoveel boeken die ons zelfs na het lezen nog zo lang in hun greep houden. Nadat we De sekte uit hadden, kregen we bijna de neiging om even op Google te zoeken hoe het nu met de sekte van Franz Oswald gaat, zo levensecht beschreef Mariette Lindstein de gebeurtenissen op het terrein van Via Terra. Niet zo vreemd ook, zij heeft zelf 27 jaar in de Scientologybeweging doorgebracht, en weet als geen ander hoe het er in een sekte aan toe gaat.

In De sekte herrijst komen we dan eindelijk te weten hoe het verder is gegaan met Via Terra, en vooral ook met Sofia Bauman, de vrouw die ontsnapte uit de sekte en leider Franz Oswald in de gevangenis kreeg.

Meesterlijk

Met de veroordeling van de leider was het verhaal van de sekte nog lang niet klaar. De groep woont nog steeds op het landhuis, en Oswald houdt ook vanuit de gevangenis de touwtjes stevig in handen. Direct wordt weer duidelijk hoe manipulatief de man is, hoe bizar zijn geest werkt, en hoe mensen er nog steeds als een blok voor vallen.

Zijn vrouwelijke advocaat is als was in zijn handen, en helpt hem de sekte in stand te houden, en Oswald voor te bereiden op zijn terugkeer. Ook zij kan niet wachten tot het zover is: samen zullen ze een gelukkig stel vormen, want dat hij verliefd op haar is is voor haar zo duidelijk als wat.

Natuurlijk zit de vork anders in de steel. En dat zal iedereen merken: de advocate, maar ook Sofia en haar vrienden, allen gevlucht uit de sekte.

Hoe dan?

Als je eenmaal bent ontsnapt uit een sekte, dan is het verhaal klaar toch? Nee. Mariette Lindstein weet als geen ander dat het dan eigenlijk pas begint. De intimidaties, de haat. Maar ook de moeite om weer te wennen aan het gewone leven, je los te maken van de sekte.

In De sekte herrijst wordt dit perfect beschreven. Hoe de narcistische leider niemand die hem ooit volgde los wil laten. Hoe Sofia zelfs aan de andere kant van de wereld geen seconde los lijkt te zijn van de sekte. Alleen dit gegeven is al genoeg om een huiveringwekkend boek te schrijven, maar de auteur maakt het nog wat spannender. Dat maakt deze thriller net iets minder geloofwaardig, maar wel minstens zo bloedstollend. Dit boek wil je in één keer uitlezen, wegleggen is geen optie.

De sekte herrijst – Mariette Lindstein
ISBN 9789400508453
A.W. Bruna
€19,99