Boeken

De sekte: ontsnappen uit dit boek is onmogelijk!

De sekte Mariette Lindstein

Hoe kan het dat weldenkende mensen in een sekte belanden? In De sekte van Mariette Lindstein wordt dat angstaanjagend duidelijk.

De sekte

Het begon zo mooi. Een toevluchtsoord voor beroemdheden en andere vooraanstaande figuren, een plek waar mensen die even niet weten waar ze heen willen in het leven tot nieuwe inzichten kunnen komen. Op een bijzonder Zweeds eiland, in een prachtige omgeving, met een leider waar alle vrouwen voor in katzwijm vallen.

Ook Sofia is onder de indruk als zij, op het vasteland, een lezing van deze Franz Oswald bezoekt. Zij besluit een paar dagen naar het eiland te gaan om het bijzondere programma dat deze ‘goeroe’ heeft opgesteld te volgen. En al heeft ze soms zo haar twijfels, ze voelt zich in de loop der dagen écht beter, lichter. Ze geniet van het mooie eiland, de serene sfeer. Als Oswald haar een baan aanbiedt, besluit ze deze dan ook te accepteren. Op deze plek wil ze wel werken!

Het wordt eng

Al moet Sofia een beetje wennen aan de regels en gebruiken binnen de groep, haar werk bevalt haar prima, en ze heeft het in eerste instantie prima naar haar zin. Ze wordt zelfs verliefd! Maar langzaam maar zeker verandert de sfeer. Verandert leider Oswald. En verandert het vriendelijke landgoed in de gesloten vesting van een sekte.

Sofia zit er middenin. En jij ook! Als lezer van De sekte word je langzaam maar zeker de bijzondere leefgemeenschap ingezogen. Je ziet het gebeuren, je voelt het. Hoe je als argeloze bezoeker steeds verder de rare regels van de leider gaat volgen. Hoe je opeens niet meer terug blijkt te kunnen. Hoe je opeens iemand bent geworden die je helemaal niet wilt zijn.

Ontsnappen is onmogelijk

Sofia beseft dat dit niet is hoe ze wil leven. Dat er dingen gebeuren op het eiland die niet in de haak zijn. Dat leider Oswald een luxe leventje leidt, terwijl het personeel afschuwelijk wordt behandeld. Ze wil weg. Maar hoe?

Hoe indrukwekkend het ook was om te lezen, om te voelen, hoe je als ‘normaal’ persoon zo maar in een sekte kunt belanden, het deel waarin Sofia wil ontsnappen is minstens zo aangrijpend. Spannend ook. Want hoe bestaat het dat er in onze Westerse wereld plekken bestaan waar volwassen mensen vrijwillig heen zijn gegaan, maar niet meer uit worden gelaten? Hoe ver rijken de tentakels van een sekteleider, kun je ooit echt ontsnappen?

De sekte bezorgt je rillingen, neemt je mee in een huiveringwekkende wereld. Een wereld die onwaarschijnlijk lijkt, maar dat niet is. Auteur Mariette Lindstein en haar man waren allebei lange tijd betrokken bij Scientology. Mariette werkte er op het hoogste niveau, direct onder de leider. Net als Sofia in het boek… En al is De sekte niet autobiografisch, er komen zeker elementen uit haar eigen leven in terug. Het boek bezorgt je rillingen, de wetenschap dat dit soort groepen echt bestaan maken je bezorgd.

De sekte – Mariette Lindstein
ISBN 9789400508446
AW Bruna
€19,99