Boeken

Bloedband, deel 3 in de Cirkel van het kwaad trilogie van Linda Jansma

Bloedband - Linda Jansma

Bloedband is het langverwachte laatste deel in de Cirkel van het kwaad trilogie van Linda Jansma. Zullen alle vragen eindelijk worden beantwoord?

Langverwacht

Het laatste deel in deze spannende trilogie heeft door persoonlijke omstandigheden van de auteur iets langer op zich laten wachten dan de bedoeling was. Het was in 2016 dat het eerste deel in de serie verscheen, en we kennismaakten met officier van justitie Jules Declerck in Schaduwkinderen. Drie jaar geleden, maar zoals dat gaat met een goed boek, zullen de meeste lezers de grote lijnen van het verhaal nog kennen.

Om de kennis weer een beetje op te frissen, of om lezers die net als wij het tweede deel in de trilogie even gemist hebben bij te praten, vind je aan het begin van het boek een feitelijke samenvatting van de eerste twee delen. Geen overbodige luxe, want het verhaal is best complex en het valt niet mee om meteen vol in het verhaal te komen. Langaam maar zeker verandert dat echter, en is Bloedband weliswaar nog steeds een vervolg op de eerdere twee boeken, maar krijgt het wel steeds meer een eigen gezicht.

Bloedband

Bloedband, de titel, lijkt erop te duiden dat er sprake is van een familieband. Maar tussen wie precies? Of tussen wie niet? Met een sekteleider die dol is op jonge meisjes in 1 van de hoofdrollen lijkt iedereen wel familie van elkaar te zijn in dit verhaal. En alhoewel dat op zich al erg genoeg is, is dat niet eens waar de nieuwe zaak van Jules Declerck echt om draait. Er is namelijk een meisje gevonden, vermoord en misbruikt. In de val gelokt door een oudere man? Of is er meer aan de hand?

De koppige Jules stort zich vol overgave op de zaak, terwijl haar eigen verleden haar ook meer dan ooit lijkt te achtervolgen. Want zal ze ooit de antwoorden krijgen op de vragen die haar al sinds die fatale nacht toen zij nog een klein meisje was achtervolgen?

Subliem

Een trilogie uitspreiden over een langere periode, zoals bij Cirkel van het kwaad het geval is, is niet ideaal. Je loopt het risico dat de lezers hun interesse verliezen, de noodzaak om te weten hoe het verhaal afloopt niet meer echt voelen. Deel 1, Schaduwkinderen, hebben we verslonden, maar hebben we hierna nog vaak aan het boek gedacht? Nee, op een bepaalde manier is het naar de achtergrond verdwenen, zijn er andere series gekomen die de aandacht opeisten.

Was het terecht dat we deze trilogie een beetje vergeten waren? Nee, bepaald niet. Want zelfs na drie jaar, zelfs na boek 2 volledig gemist te hebben, weet Linda Jansma je als lezer al snel weer te boeien. Het verhaal klopt, aan alle kanten, en blijft je steeds verbazen. Geen afgeraffelde ontknoping, maar een zorgvuldig opgebouwd slot dat lezers van deze trilogie de voldoening geeft die zij verdienen. Heb je de eerste twee delen nog niet gelezen? Dan is nu het moment aangebroken om dit heel snel te doen, gevolgd door Bloedband uiteraard. Trek er een dag of 2 voor uit, en laat je meeslepen door het verhaal dat subliem in elkaar zit.

Bloedband – Linda Jansma
ISBN 9789461093165
De Crime Compagnie
€18,95