Boeken

Baby’tje in mama’s buik

Kinderen die zich afvragen hoe die baby toch in je buik is gekomen… en hoe die er straks weer uit gaat komen! Een lastig onderwerp, want wat vertel je wel, en wat vertel je niet.

Er zijn al tal van boeken die je daarbij een handje helpen, ‘Baby’tje in mama’s buik’ van Bette Westera is nieuw, en een echte aanwinst.

Baby’tje in mama’s buik

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, en dat is goed: zo leren zij hartstikke veel. Maar wat moet je toch met vragen waarop je graag een ‘kindvriendelijk’ antwoord geeft als het gaat om conceptie, zwangerschap en geboorte? Tijd om er een boek bij te pakken!

Dit mooie boek, met prachtige illustraties van Jan Jutte, vertelt het verhaal van een meisje dat een broertje of zusje krijgt. Vanuit het perspectief van het meisje, dat na deze spannende mededeling van mama en papa vol met vragen zit. En die vragen stelt ze ook, uiteraard, en hoera, haar papa en mama geven precies die antwoorden waarvan wij denken ‘ja, zo moet dat dus!’.

Er komt van alles aan bod, heel veel vragen over de baby natuurlijk, maar ook over seks. Hoe dat gaat wordt gewoon met naam en toenaam benoemd, maar wel op een manier die kinderen kunnen begrijpen, en die duidelijk maken dat seks iets is tussen papa en mama, en er dus ook zaken zijn die privé blijven. En dus nee, het meisje in het boek mag dat dus ‘niet een keertje zien’, ook al vraagt ze daar naar.

Baby'tje in mama's buik

Goed!

In dit boek worden gesprekken gevoerd tussen kind en ouders, op een manier waarop je zou willen dat jij het ook zou kunnen. Want laten we eerlijk zijn, als je kind met een vraag in deze richting komt breekt menig ouder het angstzweet uit, en wordt er al snel te weinig of juist te veel verteld.

Het is zeer aan te raden dit boek, voordat je het met je kind leest, zelf eens goed door te nemen, zodat je weet wat erin staat. Dan schrik je niet van woorden als ‘piemel’ en ‘seks’, en kun je je alvast voorbereiden op gegiechel van je kind.

‘Baby’tje in mama’s buik’ is een boek van nu, een boek waarin de vragen en denkwijze van een kind centraal staan. Een boek dat antwoord geeft op alle ‘lastige’ vragen van kinderen over zwangerschap en seks, maar waarin bijvoorbeeld ook adoptie en te vroeg geboren kindjes een plekje hebben. Ben je zwanger, dan kun je steeds een beetje verder lezen in dit boek met je kind. Steeds wanneer er weer iets te gebeuren staat, of steeds wanneer je kind een nieuwe vraag heeft, ga je een stukje verder in het boek. Zo begrijpt je kind precies wat er gebeurt, en zit jij nooit meer met je mond vol tanden bij lastige vragen.

Baby’tje in mama’s buik – Bette Westera & Jan Jutte (ill.)
ISBN 9789025761851
Gottmer
€16,95