Het lijkt een belachelijke vraag: speelt je kind liever met speelgoed of met huishoudchemicaliën als bleek, verf of muizengif? Met speelgoed natuurlijk!
Dachten wij ook. Tot we zagen hoe de proef op de som werd genomen en we ons rot schrokken.
Kinderen kiezen
Als je kinderen laat kiezen tussen speelgoed en huishoudchemicaliën blijken ze verrassend vaak voor het laatste te kiezen. Zeker een fles bleek is in trek: 82% kijkt daar als eerste naar, de resterende 18% heeft als eerste oog voor de speelgoedblokken die ernaast staan, zo bleek uit een test van VeiligheidNL en de NVWA.
In het onderstaande filmpje kun je zien hoe die test in zijn werk ging. Veel voorkomende huishoudchemicaliën als verf, bleek en vaatwasblokjes werden naast een stuk speelgoed gezet. Wat kreeg het meeste aandacht van de kinderen? Kijk maar eens mee!
Schrok jij ook zo van de stelligheid waarmee die kleintjes richting de voor hen oh zo gevaarlijke producten wezen? Geen enkele twijfel, nee, dié fles wil ik! Niet minder dan 51% van de kinderen had meer aandacht voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed, waarbij Bleek met 82% de absolute ‘winnaar’ is.
Dat doet die van mij niet hoor!
Jouw kind zou dat nooit doen. Die van ons ook niet. Natuurlijk niet! Die weten wel beter. We hebben ze tenslotte uitgebreid verteld over de gevaren van al die gekleurde flessen waar mama mee schoonmaakt. Toch? Nou, niks aan de hand!
Maar omdat je het met kinderen maar nooit weet, deden we toch even de test op www.gaafofgevaarlijk.nl. Via tablet of smartphone kunnen kinderen met hun vinger aantikken waar zij voor kiezen, de huishoudchemicaliën of het speelgoed. Over de uitkomst durven we het bijna niet te hebben… Als onze kinderen de keus hebben kiezen ze meer dan eens ook voor de huishoudchemicaliën!
Geef je kinderen geen keus
Gelukkig betekent dat niet dat je kind, net als 7500 andere kinderen per jaar, een ongeluk hoeft te krijgen met zo’n product. In de Gaaf of Gevaarlijk test hadden ze de keus, maar thuis niet! Althans, daar gaan we vanaf nu nog maar eens extra op letten. Schoonmaakmiddelen en andere huishoudchemicaliën worden hoog of achter slot en grendel opgeborgen, en als we ermee aan het werk zijn houden we extra goed in de gaten dat er geen kind bij kan komen. Een kind valt tenslotte lastig te veranderen, maar je eigen gewoontes wel.
sponsored story