Op 19 april is het de Landelijke Dag tegen pesten. Een onderwerp dat iedere dag van het jaar natuurlijk aandacht verdient, maar een beetje extra kan nooit kwaad.
Veel leerkrachten en ouders kiezen ervoor om met de kinderen een film te kijken die duidelijk maakt hoe pesten kan ontstaan, wat voor gevolgen het kan hebben, maar ook wat je eraan kunt doen. Een goed Nederlands voorbeeld is Spijt!.
Op Netflix ontdekten we echter een Amerikaanse film die specifiek ingaat op ‘cyberbullying’, ofwel ‘pesten via internet’. Een vaak voorkomend probleem, zeker bij kinderen op de middelbare school, waar we als volwassenen maar weinig grip op krijgen.
In Cyberbully zien we hoe een meisje van 17 dolblij is met haar nieuwe computer, maar al snel ontdekt dat dit voor leeftijdgenoten het ideale middel kan zijn om te pesten. En waarom? Eigenlijk om helemaal niks. Een verkeerd opgevatte opmerking, een vervelend broertje… het kan zomaar een balletje aan het rollen brengen.
In Cyberbully krijg je een, soms wat uitvergroot, beeld van de huidige online cultuur onder tieners. Waar strubbelingen vroeger overwaaiden of in het openbaar werden uitgevochten, gebeurt dat nu in de veiligheid en anonimiteit van cyberspace.
De film, vooral geschikt voor meisjes, is Amerikaans, en soms iets ’too much’. Toch is het een flinke eyeopener voor zowel (aankomende) tieners als ouders. Volwassenen die vertellen dat cyberbullying bestaat, en het met eigen ogen zien in een film, da’s toch een heel verschil. Een mooie manier om je kind bewust te maken, en er hopelijk voor te zorgen dat het zelf geen pester wordt, en weet wat te doen als het zelf online gepest wordt.
Cyberbully is met Nederlandse ondertiteling te bekijken op Netflix. Een aanrader!