Speelgoed

WOSPIDO: een compact woordspel

Met de meivakantie en de zomer in aantocht, zijn wij op zoek naar compacte spelletjes. WOSPIDO is er zo eentje, wij probeerden het uit.

WOSPIDO

Een goed spel, zeker eentje dat je mee kunt nemen op vakantie, heeft niet teveel spelregels. Je moet binnen een paar minuten doorhebben hoe het werkt, zodat je snel aan de slag kunt. Dat zit bij WOSPIDO wel goed, al doen de uitgeschreven instructies ons eerst even duizelen.

In het handige meeneem-blikje vind je een stapel kaartjes. Je pakt het bovenste ervan af, en kijkt welk thema erop vermeld staat. Denk aan ‘Iets wat je altijd bij je hebt’ of ‘Iets dat je bang maakt’. Vervolgens kijk je naar de letter op het kaartje dat eronder lag, en verzin je zo snel mogelijk een woord dat met deze letter begint, en past in het thema. Bij de letter P zou dat in de eerder genoemde voorbeelden ‘portemonnee’ of ‘parachutespringen’ kunnen zijn.

Degene die als eerste een woord weet te verzinnen (wat wel door de medespelers goedgekeurd moet worden, complete onzin wordt dus niet getolereerd!) wint de kaart, en mag deze van de stapel halen. Daardoor komt er weer een nieuwe kaart, met een nieuwe letter, bovenop te liggen, en herhaalt het spel zich. Wie aan het einde van de stapel de meeste kaartjes heeft verdiend (of, als je dat te lang vindt duren, bijvoorbeeld als eerste bij tien is) heeft gewonnen.

WOSPIDO

Simpel!

Het klinkt ingewikkelder dan het is: zelfs zonder het echt aan de kinderen uit te leggen zijn wij na twee proefrondjes aardig op dreef. Sommige woorden zijn best lastig te verzinnen (een drank met een Z, iemand?), maar dat geeft niet, dan ga je gewoon met het volgende kaartje verder. Zo blijft het tempo er lekker in!

WOSPIDO is geschikt voor 2 of meer spelers (hoe meer hoe leuker!) van 6 jaar of ouder, en kost €11,99. Ideaal voor onderweg of op vakantie!