Speelgoed

Magformers

Ruimtelijk inzicht… je hebt het of je hebt het niet, zegt men. Maar het helpt al een boel als je er als kind een beetje mee oefent, en dat gaat het allerbest met Magformers, zo ondervonden wij.

Magformers

Hoe zijn 3D figuren opgebouwd? Wat is er nodig om een figuur (na) te maken, en uit welke onderdelen bestaat het? Hoeveel kanten heeft een 3D vierkant?

Het valt voor kinderen, maar ook voor veel volwassenen niet mee om 3D figuren te ‘ontleden’ of zelf te maken. Wie is er niet met papieren modellen in de weer geweest tijdens de wiskundeles, in de hoop alsnog wat inzicht wat dat betreft op te doen? Hadden we toen maar Magformers gehad…

Magformers

Magformers zijn leuke gekleurde vormpjes, die allemaal magnetisch zijn. Wij probeerden de set met 26 stukjes, waarin je vierkanten en driehoekjes aantreft. Daarmee kun je als kind natuurlijk zelf in de weer, prima om de hersenen uit te dagen en creatief aan het werk te zetten, maar ook het maken van de figuren die je in het instructieboekje vindt is een echte aanrader.

Die beginnen simpel, maar worden steeds lastiger. Zo stortten wij ons op een bol, maar om deze te maken moeten we eerst de platte basis helemaal goed hebben. Is dat het geval, dan kun je vanuit het midden heel voorzichtig de bol omhoog ‘trekken’, waarbij het magnetische aspect natuurlijk erg meewerkt. Alles blijft op zijn plek vinden, en mocht er toch wat verschuiven dan zoeken de onderdelen elkaar als het ware vanzelf weer op.

Magformers

Leuk en leerzaam

Magformers is het perfecte voorbeeld van hoe leuk speelgoed ook leerzaam kan zijn. Dat leverde terecht een Speelgoed van het Jaar 2015 nominatie op. Kinderen ontwikkelen ruimtelijk inzicht zonder dat ze het in de gaten hebben, iets wat later alleen maar van pas kan komen. Daarnaast kunnen er, zeker met de grotere sets, ook simpelweg leuke bewegende en zelfs lichtgevende objecten worden gebouwd, waar naar hartenlust mee gespeeld kan worden.

De uitvoering is zeer duurzaam, en Magformers leent zich er bij uitstek voor om steeds verder uit te breiden. Hoe meer onderdelen je hebt, des te meer vormen je kunt maken. Is je kind er op een zeker moment mee uitgespeeld? Bewaar de set dan, het kan tijdens het maken van wiskunde huiswerk ook weer van pas komen!