Show

Cirque du Soleil: KOOZA

Circus alleen voor kinderen? Welnee! Cirque du Soleil is genieten voor alle leeftijden. KOOZA is dit voorjaar te zien in Amsterdam, maar wij zagen de show al in Parijs!

Van 13 maart tot 14 april is KOOZA, een nog niet eerder vertoonde Cirque du Soleil show, in Nederland te zien. Op P2, naast de Amterdam ArenA, zullen de witte tenten van het Cirque verrijzen en menig Nederlander mee op reis nemen naar een bijzondere wereld. Wij kregen de gelegenheid de show alvast te bekijken in Parijs, en doen natuurlijk verslag!

Lifestylelog op bezoek bij KOOZA in Parijs

Aangekomen op het Parijse ‘circusterrein’ kun je niet om de indrukwekkende witte tenten heen. Hier speelt het zich allemaal af! Voor we de show gaan bekijken krijgen we een exclusief kijkje achter de schermen, waar we de artiesten zich zien opwarmen. We zien jongedames hun ledematen bewegen op een manier waarvan we niet wisten dat het mogelijk was: zijn ze van elastiek? En kijk de heren, met hun enorm gespierde bovenarmen. Hebben ze die spierballen nodig in de show?

We bekijken de showkleding, allemaal op maat gemaakt, en bijzonder gedetailleerd. Met iedere reizende show reizen ook een aantal vernuftige types mee, die na ieder optreden alle kleding weer schoon en vooral heel maken: ieder lovertje dat er tijdens de show af gaat, wordt er weer keurig op gestikt.

Na dit kijkje achter de schermen is het tijd om de show te gaan bekijken. Die frisse jongens en meisjes van achter de schermen zijn inmiddels getransformeerd in heuse artiesten, soms nauwelijks herkenbaar. Uiterst geconcentreerd, want zo weten we inmiddels, bij Cirque du Soleil nemen de artiesten ├ęcht risico’s. Er zijn lang niet altijd vangnetten of zekeringen aanwezig (boven bepaalde hoogtes natuurlijk wel), en dat maakt dat niet alleen de artiesten maar ook de toeschouwers op en top geconcentreerd zijn. Wat spannend!

kooza2

De show

De tent is groot, er kunnen 2500 personen in, maar toch is de sfeer intiem. Door de goede plaatsing van de tribunes heeft iedereen goed zicht. Hier geen krakende tribunes en rood pluchen stoeltjes die al jaren geleden hun beste tijd hebben gehad, Cirque du Soleil is een ‘classy’ circus, dat er vanaf de entree perfect verzorgd uitziet.

Met KOOZA gaat Cirque du Soleil terug naar de basis, het ├ęchte circus, en dus spelen artistieke acts net zo’n grote rol als good old clowns. Wat blijft, en dat hoort natuurlijk bij Cirue du Soleil, is de live muziek, met twee prachtige zangeressen die direct een prettige sfeer weten neer te zetten.

KOOZA vertelt het verhaal van de ‘onschuldige’, The Innocent, een wat onnozel, eenzaam type dat op zoek is naar zijn identiteit. The Trickster is tijdens deze zoektocht het leidende figuur. Hij laat hem kennismaken met de wereld, met zichzelf, waarbij al snel duidelijk wordt dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Een herkenbaar verhaal, niet te zwaar of ingewikkeld, dat de show een extra dimensie geeft. Geen nauwelijks samenhangende optocht van acts, maar een doorlopend verhaal, dat voor de pauze vooral het mooie van het leven benadrukt, terwijl na de pauze de meer donkere kanten aan bod komen.

kooza3

Niet voor softies!

Bang dat Cirque du Soleil vooral artistiek, en niet al te spannend is? Forget it! Is het eerste deel van de show vooral indrukwekkend vanwege de ongekende mogelijkheden van de artiesten (hoe doen die meisjes dat toch, hun benen buigen in hoeken die we niet voor mogelijk hielden?), tijdens het tweede deel zit iedereen op het puntje van zijn stoel. De donkere kant van het leven komt op het podium, en daar horen flink heftige stunts bij. Het onbetwiste hoogtepunt vormt het Wheel of Death, waarin twee stoere heren hun kunsten vertonen. Alsof dat al niet spannend genoeg is (1 misstap, en ze hebben een fiks probleem), klimmen ze daarna ook nog eens OP het apparaat… om doodleuk te gaan touwtjespringen. Een moment waarop de hele zaal zijn adem inhoudt!

Cirque du Soleil zet met KOOZA een ‘volwassen circus’ neer, waarin zowel de basiselementen van het circus dat we allemaal kennen, als de wat meer artistieke invulling van Cirque du Soleil prima samengaan. Kaarten voor KOOZA in Amsterdam zijn te koop via www.ticketmaster.nl/kooza en www.cirquedusoleil.com/kooza. Nog geen idee wat je je geliefde, beste vriendin, ouders of andere dierbare voor Kerst moet geven? Wij kunnen een bezoekje aan KOOZA meer dan aanbevelen!