Kids

Spelen jouw kinderen in de winter ook buiten?

blue jeans

Het is geen geheim dat kinderen steeds meer binnenspelen, en veel tijd in gezelschap van hun telefoon of spelcomputer doorbrengen, of lekker lui voor de televisie hangen. Niks mis mee, zo op zijn tijd, maar regelmatig buitenspelen is wel zo gezond, en bovendien belangrijk voor hun ontwikkeling. In de zomer is het meestal niet zo lastig om de kinderen naar buiten te krijgen om daar te gaan spelen, maar in de winter kan het een stuk lastiger zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook in de winter het buitenspelen te stimuleren.

Buitenspelen is belangrijk

Waarom alleen maar naar een scherm turen niet zo gezond is, dat weten we allemaal wel. Het is niet al te best voor de ogen, kinderen krijgen er veel te weinig beweging door, en komen ’s avonds vaak lastiger in slaap door al het felle licht, en de beelden die zij heel de dag gezien hebben. Bovendien kunnen kinderen last van hun nek krijgen als zij heel de tijd over een schermpje gebogen zitten, of last van hun handen en armen door het bedienen van een telefoon of spelcomputer. Allemaal niet de bedoeling.

Door kinderen regelmatig buiten te laten spelen kun je dit soort klachten grotendeels voorkomen, en alleen daarom is het al erg gezond. Daarnaast krijgen kinderen op deze manier meer frisse buitenlucht binnen, en pikken zij voldoende zonlicht op om genoeg vitamine D aan te maken. Maar wist je dat buitenspelen ook goed is voor de motoriek? De fijne motoriek oefenen de meeste kinderen binnen wel, met al die schermpjes en knopjes, maar zaken als een bal trappen of gooien, of gewoon eens een stuk rennen, daarvoor moet je toch echt buiten zijn. Ook letterlijk leren vallen en opstaan leren zij buiten een stuk beter dan binnen, en dat is voor het hele leven belangrijk. Bovendien gaat buitenspelen vaak met meer beweging gepaard dan binnenspelen, wat goed is voor de conditie en weerstand van een kind. Genoeg redenen om je kind regelmatig naar buiten te sturen dus!

interested little boy exploring stone
Photo by Allan Mas on Pexels.com

Buitenspelen in de winter?

In de zomer zijn de meeste kinderen er nog wel voor te porren om buiten te spelen. Zeker wanneer je spelmateriaal met water aan kan bieden op warme dagen is het een groot feest. In de winter kan dat wat lastiger zijn, maar ook dan valt er genoeg te doen. Op Buitenspeelgoed.nl vind je genoeg materialen die ervoor zorgen dat kinderen ook in de winter graag naar buiten gaan. Een stoere skelter om in de buurt mee rond te rijden. Een voetbaldoel voor in de tuin, zodat er leuke partijtjes kunnen worden gespeeld. Of zelfs een eigen schommel of speeltoestel, waarmee de achtertuin tot een eigen speeltuin wordt omgetoverd. Let erop dat je voor dingen kiest die je kinderen genoeg in beweging houden, zodat zij het niet te koud krijgen. Dan wordt buitenspelen in de winter minstens zo leuk als in de zomer