Interieur wonen

Je kamer koel met de Duux Flow Air Cooler

Duux Flow

Terwijl de temperaturen oplopen, bereiden we ons massaal voor op misschien wel weer zo’n hele hete zomer als vorig jaar. Wij probeerden tijdens de afgelopen warme dagen ons hoofd koel te houden met de Duux Flow Air Cooler.

Steeds warmer

We moeten er rekening mee houden dat de Nederlandse zomers steeds vaker uitschieters zullen gaan krijgen qua temperatuur. Heerlijk, vinden veel mensen, terwijl een grote groep anderen ervan gruwelt. De meeste Nederlandse huizen zijn ook helemaal niet gebouwd op dit soort lange, hete zomers.

Natuurlijk kun je je hier deels tegen wapenen. Je maakt van je platte dak een groen dak, dat scheelt al wat graden. En je zorgt voor goede zonwering natuurlijk, zodat de zon nooit rechtstreeks je woning in kan schijnen. Maar eens kom je toch op het punt dat ook dan de temperaturen binnen gaan oplopen, en je ventilator alleen nog maar warme lucht lijkt te verplaatsen. Op dat moment ga je verlangen naar iets dat de lucht af kan koelen, en net wat meer doet dan een ventilator. Een air cooler is dan een logische keuze.

Air cooler?

Wat is een air cooler nu eigenlijk? Een air cooler bevindt zich in het gebied tussen een ventilator en een airo. Net als een ventilator blaast hij lucht rond, maar net als bij een airco gaat het hier om gekoelde lucht. Waar je bij een airco altijd de warme lucht naar buiten afvoert, is dat bij een air cooler niet het geval. Daardoor verlaagt hij de temperatuur minder sterk dan een airco, maar is hij wel gemakkelijker in gebruik: er hoeft geen afvoer naar buiten te worden gerealiseerd.

Wij krijgen de kans om tijdens een aantal warme dagen de Duux Flow Air Cooler (€159,99) te proberen. Alhoewel het een flink apparaat is (75 cm hoog) is hij qua omtrek te vergelijken met een A4-tje, je hoeft er dus op de grond niet veel ruimte voor vrij te maken.

Duux Flow

Net als iedere air cooler vind je ook in de Duux Flow een waterreservoir. Dit vormt eigenlijk het hart van de air cooler, en de inhoud bepaalt voor een deel de werkzaamheid. Het is namelijk dit water dat de lucht zal gaan koelen, en dus doe je er goed aan het reservoir te vullen met water dat duidelijk kouder is dan de lucht in huis. Zet wat flessen water in de koelkast, vul het aan met ijsblokjes, en de eerste uren (een volle tank gaat een flink aantal uren mee) zit je goed.

Standen

Onze Duux Flow heeft verschillende standen. Op een niet zo heel warme dag kozen we voor ventileren, waarbij je uit drie snelheden kan kiezen. Het waterreservoir hoeft in dat geval niet gevuld te zijn. De ventilator kun je vergelijken met een flinke staande ventilator, die net wat verfrissing geeft: prima op een normale zomerse dag.

Lopen de temperaturen op, dan kies je natuurlijk voor de koelstand. Zorg voor koud water in het reservoir en laat het apparaat zijn werk doen. De Flow kan ongeveer 10m2 aan, buiten dit gebied zal je het effect wat minder voelen.

Duux Flow

Doet de Flow de temperatuur in een kamer ook echt dalen? Soms. Is het echt bloedheet, en kan je de zon nauwelijks uit je kamer houden, verwacht dan niet dat dit apparaat het opeens een heel stuk koeler maakt, althans niet meetbaar. In de directe omgeving zul je echter wel een aangename koude bries voelen, die het een stuk beter te doen maakt. Heb je de zon goed buiten de deur weten te houden en houd je door ramen en deuren te sluiten ook de warme lucht van buiten weg? Dan kan de temperatuur zeker dalen door deze air cooler. Wij merkten bijvoorbeeld dat de temperatuur in de woonkamer op het heetst van de dag niet 1 tot 2 graden steeg, zoals normaal, maar een halve graden daalde. Ook op hele warme dagen bleef de temperatuurstijging een stuk beter binnen de perken als de Flow zijn werk deed en regelmatig werd gevuld met koud water. Er waren zelfs momenten waarop we hem even de andere kant op draaiden, omdat we de neiging kregen een vestje aan te trekken zo koud kregen we het. En dat terwijl het buiten 30 graden was…

Naast standen die je huis verkoelen beschikt de Flow ook over een ionisatiemodus om de lucht te reinigen, ideaal voor hooikoorts patiënten bijvoorbeeld, en een stand die muggen kan verjagen. Deze hebben we, bij gebrek aan muggen in huis, niet kunnen uitproberen, maar een mooie extra is het zeker.

Duux Flow Air Cooler: een aanrader?

Ben je op zoek naar meer verkoeling dan een ventilator kan bieden, maar wil je geen dure airco aanschaffen? Dan is een air cooler een hele goede optie. Verwacht geen wonderen, 1 tot 2 graden koeler in de hele kamer is het maximale dat je zal bereiken. Voor het gevoel scheelt het zeker dicht in de buurt van het apparaat nog wel wat graden extra.

De Duux Flow Air Cooler heeft ons verrast met zijn prestaties. Tropische dagen werden een stuk draaglijker. We hadden het soms zelfs een beetje koud! Belangrijk is het om regelmatig de tank van koud water te voorzien, zeker op hele warme dagen. Zo houd je het koelende effect maximaal in stand.

Zijn er ook nadelen? De Flow is een krachtige machine waar water in wordt rondgepompt. Dat betekent dat hij geluid maakt, iets meer dan een gemiddelde ventilator. Voor wie de technische specificaties wil: 51-56 dBa. Voor een slaapkamer voor mensen die hier slecht tegen kunnen misschien net iets te veel, maar voor ons niet hinderlijk. De Flow is wat ons betreft een blijvertje en een verademing tijdens tropische dagen.