Interieur

Inbraakpreventie: Kans op inbraken verkleinen?

Wanneer er in de buurt een inbraak is geweest slaap je zelf niet meer rustig. Wat als jouw huis als volgende aan de beurt is?

Er zijn verschillende manieren om de kans op inbraak te verkleinen, om te beginnen met een goed slot op de deur. Maar er zijn nog meer innovatieve mogelijkheden te bedenken zoals een IP camera of een draadloos alarmsysteem. Wanneer je meerdere methodes combineert in een Smart Home kun je weer met een gerust hart gaan slapen. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden van een IP camera, en hoe je dit kunt combineren met een huisautomatiseringssysteem.

Beste tip om inbraken te voorkomen

Laten we beginnen met een kort verhaaltje: Een groep wandelaars loopt in het bos. “Wat doe je als er een beer komt?”, zegt een wandelaar. “Ik kan heel snel rennen”, zegt een andere wandelaar. Een derde zegt “Ik kan helemaal niet hard rennen maar toch voel ik me veilig.” “Hoezo dan?”, vraagt nummer één. “Hij is toch sneller dan jou?” “Ja, dat klopt. Maar ik hoef niet de snelste te zijn. Ik hoef alleen nét iets sneller te rennen dan de langzaamste in de groep, en dat ben jij!”

De moraal van dit verhaal is: Je hoeft niet de snelste of beste te zijn, je moet alleen sneller of beter zijn dan de zwakste in de groep. En dat geldt ook voor beveiliging in en rond de woning. Met lampen die automatisch aangaan wanneer het donker is, of een IP camera in huis kun je de kans op inbraken aanzienlijk verkleinen. Zeker wanneer de buren nog geen IP camera hebben hangen!

Wat is een IP camera?

Een standaard beveiligingscamera wordt doorgaans met draad gekoppeld aan een opname apparaat. De ouderwetse videorecorder is nu vervangen door een harde schijf. Een IP camera stuurt de beelden via een standaard Internet Protocol naar een webadres.

Hoe werkt een IP camera?

Hoewel de beelden naar het internet worden verstuurd, kan niet iedereen zomaar naar de beelden kijken. Er is een specifiek IP adres gekoppeld aan de beelden, met software op de PC of met een smartphone app kun je de beelden van je eigen woning bekijken.

Wat kun je met een IP camera?

Met een IP camera kun je de beelden lokaal opnemen, maar ook op internet opslaan via de Cloud. Je kunt beelden realtime bekijken op elke locatie in de wereld, je kunt de opgeslagen beelden ook terugkijken en eventueel doorsturen naar een bewakingsdienst of de autoriteiten.

Welke soorten IP camera’s zijn er?

Je hebt IP camera’s voor buiten en voor binnen. Er zijn systemen met een sensor om bijvoorbeeld beweging te detecteren, je kunt ook infrarood IP camera’s kopen om beelden in het donker vast te leggen. Kortom, laat je voor aanschaf goed informeren!

IP camera in de Smart Home

In de Smart Home komt de maximale potentie van een IP camera volledig tot zijn recht. Dit is typisch een apparaat dat past in de “Internet of Things” filosofie. Bij een huis beveiligen kun je door een aantal apparaten en diensten aan elkaar te koppelen een enorm sterke en veilige keten maken. Je hebt hiervoor wel een centraal Smart Home kastje nodig zoals de TaHoma van Somfy (bekijk hier). Hier zijn alvast een aantal mogelijkheden en toepassingen voor een IP camera in huis:

  • Alarmsysteem activeren: Door een IP camera te koppelen aan een bewegingsmelder kun je een alarm laten afgaan. Wanneer er een inbreker het huis durft binnen te dringen zal die snel op de vlucht slaan wanneer het alarm afgaat. Tegelijkertijd krijg je een melding via de app op je smartphone.
  • Lampen aanzetten: Je komt in de avond thuis, je opent de deur en de lampen springen automatisch aan. Heel handig voor jou, maar net als bij het alarmsysteem is het ontsteken van de lichten door de IP camera een enorm effectieve manier om inbrekers te weren.
  • Kinderen en huisdieren in de gaten houden: Je bent boodschappen aan het doen, je zit op kantoor of je bent even op zolder bezig. Zorg dat jouw kids of huisdieren veilig spelen of rusten in de huiskamer met een IP camera. Je kunt ook een melding krijgen wanneer jouw kinderen thuiskomen van school, dat is reuze handig!
  • Raamdecoratie automatisch sluiten of openen: Wanneer de IP camera een beweging detecteert ben je niet beperkt tot het luiden van een alarm of het aanzetten van de verlichting, je kunt ook de gordijnen laten openen bij braak, of juist laten sluiten wanneer je thuiskomt.

Wooncomfort en veiligheid in huis liggen dicht tegen elkaar aan, met een IP camera kun je veel meer dan alleen dieven buiten de deur houden.

Bron: Shop.Somfy.nl