Stel, je hebt kinderen – of nog niet, maar je wilt ze wel – en je gaat binnenkort een nieuwe vloer kopen. Je bent dol op de warme, authentieke uitstraling van hout. En op al die andere eigenschappen die horen bij een houten vloer, zoals je hier kunt lezen. Maar… een houten vloer en kinderen, gaat dat wel samen? Kinderen brengen zand in huis, ze knoeien, ze vallen snel op een gladde vloer – die nog geen millimeter meegeeft – en als je per ongeluk op een legosteentje trapt, heb je misschien wel een deuk in de vloer.
Zand
Kinderen zijn gek op zand en water, een houten vloer kan die maar weinig waarderen. Vooral voor een gelakte vloer is zand echt niet fijn, het schuurt en maakt schraal. Een geoliede vloer heeft hier minder last van, maar er zijn grenzen, het moet ook voor een geoliede vloer niet te gek worden. Je zult je kinderen natuurlijk leren hun schoenen uit te trekken als ze thuiskomen, maar zand gaat ook in de kleren zitten en wordt zo mee naar binnen gesmokkeld. Je zult dus regelmatig moeten vegen en/of stofzuigen. Maar: is dat bij andere soorten vloerbedekking wel zo anders? Je moet toch ook niet denken aan al het zand dat zich in een wollen tapijt kan verzamelen? Wat dat betreft is een gladde vloer heel wat prettiger in het dagelijkse onderhoud!
Geknoei
De motoriek van een kind ontwikkelt zich maar langzaam en dat betekent dat er geknoeid wordt met het eten en – nog erger voor een houten vloer – met het drinken. Houten vloeren kunnen namelijk niet zo goed tegen vocht, ze zetten ervan uit als het veel is en lang blijft liggen tenminste. Dep geknoeid drinken daarom snel op. Maar zoals we hierboven al concludeerden: geldt dat niet voor de meeste vloeren? En als je kleine met de bietjes heeft geknoeid, wil je daar ook niet in trappen om er vervolgens een heel spoor mee aan te leggen. Gewoon snel opruimen dus. En dat doe je het beste zonder veel water te gebruiken.
Vallen op een gladde vloer
Ja, dat kan snel gebeuren. Zeker bij jonge kinderen. Voor de oudere kinderen is het juist super leuk om lekker in de gang te mogen glijden. Wil je dat ze niet uitglijden – en dat wil je zelf waarschijnlijk ook niet – schaf dan sloffen of sokken met een antislipprofiel aan. Voor baby’s die moeite hebben om op de gladde vloer te kruipen, zijn kniestukken een uitkomst. Wist je trouwens dat een geborstelde vloer reliëf heeft en dus een stuk stroever is?
Beschadigingen
Baby’s vinden het vaak fantastisch om met hun rammelaar te gooien en jijzelf kunt per ongeluk op een klein stukje speelgoed gaan staan. Bij een massief grenen vloer kunnen op die manier putjes ontstaan. Dat kan zo zijn charme hebben, vooral als je een geoliede vloer hebt. Het geeft die doorleefde uitstraling waar veel mensen gek op zijn. Wil jij liever zo min mogelijk beschadigingen? Kies dan voor eiken. Dat is harder dan grenen. En als je een olie neemt op basis van tungolie, dan krijg je bovendien een hardere toplaag. Tungolie is bovendien redelijk vochtbestendig én het bevat geen schadelijke stoffen voor de gezondheid. Het kan zelfs voor je baby geen kwaad als deze aan je vloer zou likken. Voor je vloer is het minder goed, speeksel bevat namelijk zuren die kunnen inwerken op olie.
Conclusie
Een houten vloer en kinderen gaan prima samen als je rekening houdt met bovenstaande punten. Elke vloer heeft zo zijn voor- en nadelen, of je nu kinderen hebt of niet. Ga je een houten vloer kopen, neem dan gerust je kinderen mee!