Interieur

Afvalscheiding: hoe pak jij het aan?

Brabantia Bo

In steeds meer gemeentes wordt het afval gescheiden ingezameld. Goede zaak! Maar hoe doe je dat binnenshuis?

Waar laat je het?

In steeds meer gemeentes wordt het afval gescheiden ingezameld. Papier, PMD (plastic/metalen verpakkingen en drankenkartons) en GFT (alles wat groen is of dat na een tijdje wachten vanzelf wordt…) gaan in een eigen container, wat overblijft in de restcontainer.

In veel gevallen betekent dat dat je zelf een aantal containers in je tuin of voor je deur hebt staan, andere huishoudens maken gebruik van verzamelcontainers voor de hele wijk. Hartstikke handig, maar je wilt natuurlijk niet voor ieder zakje naar een container moeten lopen. En dus is het een goed plan om je afval al binnenshuis te scheiden. Daar zijn volop creatieve oplossingen voor te bedenken, maar echt stijlvol vinden we de meeste niet. Totdat we de Bo pedaalemmer van Brabantia tegenkwamen!

Eindelijk!

Afvalemmers met twee compartimenten waren er al volop, maar nu we het afval steeds verder scheiden binnenshuis is dat niet meer genoeg. En dus gingen wij, net als zovelen, met losse bakken aan de slag. Op zich prima, en praktisch, maar allesbehalve een aanwinst voor ons interieur.

Gelukkig bleek het slechts een kwestie van tijd tot ook een merk als Brabantia in de gaten kreeg dat het tijd was voor een oplossing. Die kreeg de naam Bo, en is niet alleen praktisch, maar ook mooi om te zien.

Brabantia Bo

Eerst het praktische aspect: Bo is er in verschillende maten. Wij kozen voor een variant met drie binnenemmers van 11 liter, maar je kunt ook kiezen voor één (36 liter) of twee (11 en 23 liter) emmers, afhankelijk van de plek en functie van de pedaalemmer. Onze drie binnenemmers gebruiken we voor PMD, papier en restafval (GFT gooien we liever direct in de container buiten). Maar je kunt natuurlijk ook 1 Bo nemen voor je restafval, en eentje met drie binnenemmers voor alles dat gescheiden kan worden. Maar net wat je prettig vindt!

De binnenemmers kun je er makkelijk uit halen, zodat je ze kunt legen in de container. Brabantia ontwikkelde zelf precies passende PerfectFit zakken, die je in de binnenemmers kunt doen zonder dat zij onder de deksel vandaan kunnen piepen. Ook fijn: de deksel van Bo is geurdicht, en sluit na gebruik vanzelf, en fluisterzacht. Wil je dat hij wat langer open blijft staan, als je bijvoorbeeld flink aan het opruimen bent, dan kun je de deksel makkelijk ‘locken’.

Brabantia Bo

Past in iedere hoek

Bo is lekker slank en past perfect in een loze hoek. Bij ons heeft hij een plekje gevonden tussen de eettafel en koelkast, keurig in een hoekje. Maar je kunt hem, omdat-ie er zo mooi uitziet, ook prima een wat prominentere plek geven.

Bo is er in 8 kleuren, wij kozen voor neutraal Platinum, maar ook knalkleuren als rood en geel zijn een optie. Om ons niet te vergissen in de emmertjes (‘Moest het papier nou in de linker of in de rechter?’) hebben we aan de binnenkant van de deksel kleine stickertjes geplakt als geheugensteuntje. Maar, als het in je interieur past, kun je dat natuurlijk ook wat origineler aanpakken, en daarvoor je muur gebruiken!

Brabantia Bo

De Bo pedaalemmer van Brabantia is er vanaf €139 euro. Door je afval te scheiden draag je bij aan een schonere wereld, en Brabantia helpt nog een extra handje door per verkochte Bo een bedrag te doneren aan The Ocean Cleanup, zodat ook de oceanen schoner worden. Vind je 139 euro een behoorlijke investering? Logisch. Je hebt op de Bo echter wel 10 jaar garantie, zodat je zeker weet dat je er lang plezier van zult hebben.