Gezondheid Health

PureSan: steriliseren met UVC

PureSan

Het is in deze tijden belangrijker dan ooit: de verspreiding van virussen en bacteriën voorkomen. De Nederlandse startup PureSan doet dat met behulp van UVC.

Innovatief en heel gemakkelijk

Het gebruik van UVC zou je innovatief mogen noemen, maar gebeurt eigenlijk al op grote schaal. Het enige verschil: niet door consumenten. In ziekenhuizen is de technologie bijvoorbeeld al aardig ingeburgerd, en helpt UVC bij de sterilisatie, maar wat we er thuis precies mee kunnen, dat weten we nog niet zo goed.

PureSan bedacht de schoonmaak-etui die zij nu introduceren eigenlijk vooral met intieme speeltjes en menstruatiecups in het achterhoofd. Het is van groot belang dat deze na gebruik goed worden gereinigd. Niet alleen met water en zeep, om de boel goed te wassen, maar ook op een manier die alle aanwezige bacteriën en virussen ook echt kan doden. Veelal werd er, in het geval van menstruatiecups voor gekozen om deze maar uit te koken in een pannetje of in de magnetron, maar echt ideaal was dit niet. Door gebruik te maken van UVC hoeft dit niet meer, en ben je binnen anderhalve minuut klaar.

Hoe werkt het?

We hebben het woord UVC nu al een paar keer laten vallen, maar nog niet uitgelegd wat het betekent. Misschien ken je al wel UVA en UVB, straling die je in zonlicht vind en waar je je huid tegen moet beschermen. UVC is nog vele malen schadelijker voor de huid, maar geen zorgen, deze komt niet mee met de zonnestralen die we hier op aarde ontvangen: de atmosfeer houdt deze tegen.

Wat UVC goed kan, is desinfecteren. Zodra de straling een cel binnendringt, bijvoorbeeld van een bacterie, worden de DNA-verbindingen die hierin aanwezig zijn verbroken, en daarmee voorkomen dat dit organisme zich kan vermenigvuldigen. Dat gaat razendsnel, en daarmee is het zo goed geschikt om deze straling toe te passen bij desinfectie. Vanwege het risico voor jezelf wanneer de straling jou bereikt, moet je dit wel veilig doen. De PureSan is een etui die je aan de bovenkant goed dicht moet maken voor gebruik, zodat de straling in de etui blijft. Let hier goed op, want het is echt niet de bedoeling dat de straling jou bereikt.

Gemakkelijk en snel

De PureSan is voorzien van een powerbank (handig voor op reis), maar kan ook direct via USB aan de stroom worden aangesloten. Het object dat je wilt desinfecteren plaats je in de etui, je sluit deze zorgvuldig, en drukt op de knop om het proces te laten starten. Na anderhalve minuut is het voltooid, en kun je de etui openen en het object er veilig uit halen. Ben je bang dat je je niet kunt bedwingen, en wil je graag zien hoe het hele proces eruit ziet? Daar is aan gedacht: aan de achterzijde bevindt zich een klein venstertje waar je veilig doorheen kunt kijken.

Zijn alle bacteriën na afloop dood? Dat is wel de bedoeling. Uiteraard kunnen wij niet vaststellen of dit daadwerkelijk het geval is, zoals we dat bij uitkoken ook niet zouden kunnen, maar de eigenschappen van UVC zijn zodanig bekend en beschreven, dat we erop durven te vertrouwen.

Naast speeltjes en menstruatiecups, kun je de etui voor nog veel meer gebruiken. Wij vinden het bijvoorbeeld fijn om make-up kwasten, een echte bron van bacteriën, na het wassen even in de etui te doen. Of wat dacht je van je sleutels of zonnebril, ook van die broeinesten. In ziekenhuizen wordt UVC ook toegepast om medische apparatuur en mondkapjes mee te desinfecteren. Alhoewel we sterk aanraden om vooral de richtlijnen van de mondkapjesaanbieder en het RIVM op te volgen, kan desinfecteren met UVC zeker een extra stap zijn om je herbruikbare mondkapje extra goed te reinigen en desinfecteren.

De PureSan kost 49,99 euro, en is te koop via Bol.com.