Health Kids

Oral-B Teen: tandenpoetsen met tieners

Oral-B Teen

Een elektrische tandenborstel speciaal voor tieners? Wij zochten uit waarin de Oral-B Teen verschilt met reguliere varianten.

Oral-B Teen: beugelbekkies

Veel tieners dragen een beugel, in allerlei soorten en maten. Met name de ‘traditionele’, vaste beugel maakt het lastig om de tanden goed te poetsen. Kinderen zijn bang de beugel te beschadigen, of komen simpelweg maar moeilijk in alle lastige hoekjes rondom dit ‘hekwerk’. Juist daarom is zorgvuldig poetsen heel belangrijk, het zou zo zonde zijn als het gebit straks niet alleen mooi recht staat, maar ook vol beschadigingen zit.

Oral-B Teen

Om die reden zijn wij erg te spreken over de twee speciale opzetborstels die we bij de Oral-B Teen aantroffen. Er is er eentje met zowel normale als extra dunne haartjes, zodat er beter en zonder pijn op en rond het tandvlees gepoetst kan worden. Heel belangrijk omdat zeker bij beugeldragers de tandplak zich daar makkelijk ophoopt.

Daarnaast is er een speciale orthodontische borstel, die de tanden en beugel goed omringt en zo beter reinigt.

Nu kun je deze speciale borstels natuurlijk op iedere willekeurige Oral-B tandenborstel plaatsen. Maar de Oral-B teen heeft nog iets bijzonders: hij is uitgerust met Bluetooth, en werkt samen met een speciale app.

Een tandenborstel met een app?

De Oral-B Teen heeft een eigen app die realtime je poetsvorderingen in de gaten houdt, en je goede adviezen geeft. Daarnaast kun je ook nog eens punten verdienen met goed, en lang genoeg poetsen, waarmee je geinige extra’s als virtuele gezichtsmaskers, zoals in Snapchat, kunt ontgrendelen.

Oral-B Teen

Die app… we weten het niet. Het klinkt als een hartstikke goed plan, want de meeste tieners lijken wel vergroeid met hun telefoon. Maar zodra het om iets nuttigs of, nog erger, iets waarvan volwassenen zeggen dat het leuk is (de Snapchat-achtige filters) gaat, hebben ze nogal de neiging om met hun ogen te rollen en gebruik ervan niet eens te overwegen.

Wellicht dat het bij jongere tieners werkt, maar echte pubers zien wij niet hun tanden poetsen met hun telefoon in de hand. Of, correctie: wel met de telefoon in de hand (duh…), maar niet met deze app erop. Maakt ook niet uit, zolang ze maar goed poetsen. Mochten ze bij de tandarts of ortho te horen krijgen dat dat niet het geval is, kun je altijd de app eens onder hun neus duwen.

Nuttig?

Rest ons nog 1 vraag, de belangrijkste: is een speciale tandenborstel voor tieners, de Oral-B Teen in dit geval, nuttig. Het antwoord: ja.

Ten eerste vanwege de speciale borsteltjes, die wij bijzonder goed vinden werken bij met name een vaste beugel. Daarnaast is het moment dat je kind een beugel krijgt ook het moment bij uitstek om het eens heel goed over het belang van goed poetsen te hebben. Een nieuwe borstel kan daarbij helpen, zeker als hij er stoer uitziet als deze (hij is er in het wit en in het zwart).

Tenslotte de app: daar hebben wij zoals gezegd wat twijfels bij, en ook navraag bij wat pubers leverde geen dolenthousiaste reacties op. Toch is het goed dat hij er is: zeker als je merkt dat je kind niet goed poetst, kan hij van pas komen. Want nog erger dan een app die ‘meekijkt’ tijdens het tandenpoetsen is natuurlijk een ouder die meekijkt, menig puber zal eieren voor zijn geld kiezen en toch voor de eerste optie gaan.

De Oral-B Teen heeft een adviesprijs van €70. Natuurlijk kan hij, met eigen opzetborsteltjes, ook door andere gezinsleden gebruikt worden.