Health

Hoe krijg je je hoofd rustig?

Je kent het vast wel. Lig je na een lange dag, kun je niet slapen. Terwijl je zo moe bent! Je had gehoopt als een blok in slaap te vallen, maar nee, zodra het licht uit gaat, lijkt je hoofd juist ‘aan’ te gaan.

Vol

Onze agenda’s zijn tegenwoordig vol, heel vol. Het lijkt wel alsof we het allemaal druk, druk, druk hebben. En wat er ook in onze agenda’s en op onze to-do-lists staat, ‘even helemaal niks’ vind je er meestal niet op terug. Als wel al een momentje niks te doen hebben, pakken we al snel onze smartphone of tablet erbij, of zetten we Netflix aan.

Onze hersenen zijn simpelweg niet meer gewend om niks te doen, het enige moment op de dag dat dat van ze verwacht wordt is tijdens de nacht. Niet zo raar dat zij zich op dat moment even niks van die verwachtingen aantrekken, en ook dan gewoon op standje ‘aan’ blijven staan. Zo kan het zomaar gebeuren dat je in bed ligt, en je opeens bedenkt wat je morgen echt niet mag vergeten te doen. Of je opeens zorgen gaat maken over dingen die overdag nog helemaal niet zo groot of belangrijk leken te zijn. In de nacht, als je alleen bent met je gedachten, lijkt alles opeens groter, erger en belangrijker te zijn dan overdag, als je genoeg afleiding hebt om de zaken te relativeren.

Zet ze uit

Goed, we weten nu hoe het komt dat je hersenen ’s nachts lekker actief blijven: zo hebben we ze getraind. Maar hoe kun je ze nu opnieuw trainen, en dan zo dat ze ’s nachts wél uitgaan?

Als je ’s nachts rust wilt hebben, zal je dit ook overdag wat vaker eens in moeten bouwen. Als je continue je hersenen prikkelt hebben zij zoveel te verwerken dat ze hier overdag simpelweg niet aan te komen, en ’s nachts gewoon verder gaan. Neem dus gedurende de dag eens af en toe wat rust. Gewoon, even rustig zitten, lekker naar buiten kijken. Leg je telefoon eens weg, zet geen tv aan, maar laat je hoofd en lijf tot rust komen. Dat zal in het begin niet meevallen, maar lukt het je overdag om op dit soort momenten je hoofd even uit te zetten, dan lukt het je ’s nachts ook steeds makkelijker.

Schieten er toch ’s nachts nog steeds dingen door je hoofd die je wakker houden? Leg dan eens een notitieblok naast je bed. Mochten er dan ’s nachts dingen zijn die echt belangrijk zijn, waarvan je bang bent dat je ze vergeet als je nu verder gaat slapen? Dan schrijf je die snel op in je notitieblok; dan is het uit je hoofd, en hoef je je daar geen zorgen meer om te maken.