Gezondheid

Bescherm je kind tegen muggen en teken: tips & trics

De zomer: heerlijk genieten, maar ook oppassen geblazen. Het is hét seizoen van de muggen en teken, en waar een beet van eerstgenoemde vooral hinderlijk is, kan die van een teek gevaarlijk zijn, zo horen we steeds waker. Belangrijk dus om je kind en jezelf hiertegen te beschermen. Maar hoe?

DEET is het woord

DEET is zo’n beetje het wondermiddel als het gaat om het voorkomen van muggenbulten, dat wisten we al. Maar het blijkt ook teken tegen te houden! Daarom vind je bij Care Plus, waarvan wij voor dit artikel advies kregen, veel producten waar dit wondermiddel in verwerkt is. Er zijn sprays met verschillende procenten DEET (in Nederland heb je een lagere concentratie nodig dan in tropische gebieden), maar ook in andere hulpmiddelen is DEET verwerkt.

Zo bekeken we ook de zogenaamde Bugsox, speciale insect- en teekwerende sokken die er zijn vanaf maat 35. Ideaal om je kinderen aan te trekken als ze buitenspelen in de bossen of in het hoge gras, iets wat tijdens een vakantie nogal eens voorkomt. Wil je helemaal zeker zijn dat er geen teken via de grond je kind besluipen, draag deze sokken dan over de broek heen. Ok, het ziet er misschien niet cool uit, maar het is wel zo safe!

Let trouwens bij de aanschaf van DEET producten wel op dat de teekwerende werking ook op de verpakking vermeld staat: het is namelijk niet zo dat ieder product met DEET ook meteen teken tegenhoudt, dat is iets dat per formule (en dus per merk) eerst uitgebreid getest moet worden, en vervolgens geregistreerd en gecertificeerd.

Is DEET geschikt voor kinderen?

De Care Plus spray met 40% DEET is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar. Het is niet de bedoeling om DEET door te slikken, daarom voegt Care Plus er een bittere smaak aan toe. Toch kun je met jonge kinderen beter geen risico lopen, let dus goed op de leeftijdsvoorschriften op de verpakking, en smeer de DEET niet op plekken waarbij contact met de mond voor de hand ligt. Let bijvoorbeeld op handen en onderarmen, of het gezicht.

Kun je kinderen jonger dan 13 dan niet beschermen tegen muggen en teken? Jawel! Care Plus wees ons op hun Anti-Insect Natural Spray. Dit werkt op basis van Citriodiol, en kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 3 maanden, maar ook bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft (momenten dat je de DEET ook beter buiten de deur houdt). Werkt 4 tot 6 uur, en ruikt lekker fris. Ook een goed alternatief dus als je als volwassene niet tegen de nogal sterke DEET lucht kunt, want dit product is ook volop getest op werkzaamheid tegen muggen en teken. Stop hem in je tas, en smeer jezelf en je kinderen in als je op plekken met veel bomen en struiken, of hoog gras komt: de plekken waar teken zich ook in Nederland graag in verstoppen.

Care Plus tick remover tick test natural spray

Toch gebeten?

Ben je toch gebeten door een mug? Er zijn tal van middeltjes om de ergste jeuk en zwelling tegen te gaan, je hebt er vast wel 1 of meerdere in huis. Welke jij het prettigst vind werken is persoonlijk. Wij gebruiken sinds een tijdje zinkzalf, iets wat de meeste gezinnen met jonge kinderen wel in huis hebben. Zeker grote bulten zie je daardoor slinken, en lijken veel sneller weg te zijn en niet meer te jeuken.

Bij een tekenbeet zit dat natuurlijk anders. Dan is het zaak de teek zo snel en veilig mogelijk te verwijderen. Er zijn speciale tekentangen te koop, zoals de Tick Remover van Care Plus (kost slechts €3,95: schaf hem aan en doe hem in je handtas!). In de verpakking vind je een duidelijke gebruiksaanwijzing, twee alcoholpads om de plek te ontsmetten, en natuurlijk de tang zelf. Verwijderen volgens de voorschriften met deze tang geeft de hoogste kans om de teek er zonder problemen uit te halen, wat de kans op ziektes verkleint.

Ben je gebeten door een teek, ben je laat met verwijderen (dat kun je zien doordat de teek al helemaal volgezogen is) en ben je bang dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen? Care Plus heeft een Tick Test in het assortiment, die snel en voor 92,99% nauwkeurig werkt. Kwestie van de teek testen op de borrelia bacterie, die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme. Wordt deze volgens de test aangetroffen, ga dan met test en al naar de huisarts, zodat deze meteen kan beginnen met behandelen. Hoe eerder dat kan, des te kleiner is de kans op complicaties.

Wij werden bij het schrijven van dit artikel geholpen door Care Plus. Op hun website vind je nog veel meer handige tips en producten om insectenbeten te voorkomen.