Opeens lijken kinderen niet meer zonder te kunnen: thuis schoolstof oefenen, op een speelse manier. Hoe nuttig en leuk is Squla? Wij probeerden het uit!
Laten we één ding direct stellen: je kind zou ook zonder dit soort programma’s prima mee moeten kunnen komen op school. En is dat niet het geval, dan is het de school die extra oefenstof aanbiedt of andere maatregelen treft. Het al dan niet behalen van goede schoolresultaten hangt niet af van het spelen van educatieve spelletjes. Maar soms is een beetje extra ondersteuning best handig, zeker als het in een leuke speelse vorm is gegoten.
Bij Squla weten ze precies hoe ze kinderen moeten prikkelen: door wedstrijdjes te organiseren, en kinderen te belonen voor hun inspanningen. Het is dan ook niet vreemd dat een groot deel van de oefenstof in quizvorm gespeeld kan worden, veelal tegen andere kinderen. Een beetje fanatieke basisscholier zal willen winnen, en oefent zo ongemerkt een deel van de schoolstof nog een beetje extra. Dat is, zoals we al zeiden, lang niet altijd nodig, maar soms wel handig. Als die tafels dan toch steeds opnieuw gerepeteerd moeten worden, waarom dan niet in een leuke game? En ook topgrafie wordt veel leuker als er een wedstrijdje van wordt gemaakt, net als veelvoorkomende spellingvraagstukken.
Dit soort stof moet op de meeste scholen thuis geoefend worden, en daarvoor is Squla perfect geschikt. Daarnaast is het fijn dat Cito partner is in dit online programma, en er speciale Cito oefen opgaves te vinden zijn. Laten we helder zijn: extra oefenen om een goed resultaat op een Cito toets te oefenen is niet nodig en werkt veelal averechts, maar even wennen aan de vraagstelling kan zeker voor onzekere kinderen geen kwaad. Als zij zien dat ze de stof prima beheersen gaan ze net wat relaxter een toets in!
Binnen Squla vind je alle vakken die op de basisschool worden gegeven, afgestemd op de klas van jouw kind. De stof sluit aan bij wat het kind leert, van rekenen tot geschiedenis, en blijft dus het hele schooljaar door relevant. Door de speelse opzet én opbouwend geformuleerde extra uitleg als een vraag fout wordt beantwoord vinden kinderen het niet alleen leuk om te spelen, ze hebben er ook nog eens wat aan. Niet alleen in kennis overigens, ook in beloningen. Bij iedere voltooide opdracht worden namelijk muntjes verzameld, en spaar je even door (tip: probeer iedere week minimaal 3 keer even te spelen, dat levert 1000 bonusmuntjes per week op!) dan heb je al snel een leuk proefabbonnement of een cadeaubon te pakken.
Alhoewel wij programma’s als Squla absoluut niet als vereiste voor een succesvolle schooltijd zien, zijn we na enige tijd uitproberen wel blij verrast door de aanpak en compleetheid van het pakket. Leergierige kinderen gaan uit zichzelf regelmatig ‘even Squlaen’, terwijl onzekere kinderen blaken van het zelfvertrouwen als ze wéér een opdracht tot een goed einde hebben gebracht. Geen must, maar wil je een dergelijk pakket aanschaffen voor je kind dan kunnen wij Squla van harte aanbevelen. Wil je Squla zelf even uitproberen, en zien of het iets voor jouw kind is? Dat kan, via deze gratis oefenversie.