Zeg ‘Dyson’, en wij roepen ‘stofzuiger’. Voor de meeste Nederlanders geldt dat we dit merk vooral kennen van de stofzuigers, van de hele goede stofzuigers om precies te zijn.
Maar Dyson doet meer. Zo brachten zij onlangs een luchtbevochtiger op de markt. Wij probeerden hem uit, en gingen op onderzoek uit. Waar dient zo’n apparaat eigenlijk voor?
Luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger… is dat nu echt nodig? En zijn die bakjes, die je al sinds jaar en dag her en der aan radiatoren ziet hangen niet voldoende?
In de zomer is het bevochtigen van de lucht niet nodig, en op andere momenten dat de lucht in huis vochtig genoeg is ook niet. Maar zodra de verwarming flink aan staat, kan de vochtigheidsgraad binnen flink dalen. Dat is niet prettig voor je huid, maar het kan ook zorgen voor branderige ogen en een geïrriteerde neus en luchtwegen. Zelfs je houten meubelen en vloer kunnen last hebben van een te droge lucht. Zaak om de vochtigheid op peil te houden dus!
De lucht vochtiger maken kan op vele manieren. De bakjes aan de verwarming zijn een mogelijkheid, je zou zelfs met de plantenspuit zo nu en dan wat water kunnen sprayen, maar de meeste hebben ook nadelen. Zo kan het water in de bakjes aan de verwarming zeker na verloop van tijd een broeinest worden voor bacteriën, en werkt zelf sprayen maar zeer plaatselijk en kort. Dyson besloot daarop een oplossing te bedenken die hygiënisch en effectief is. En zo ontstond de Dyson luchtbevochtiger.
Over nagedacht
Als Dyson een nieuw product op de markt brengt, wordt er niet over één nacht ijs gegaan. De Dyson luchtbevochtiger kwam er pas nadat er 643 prototypes ontwikkeld werden, om maar eens wat te noemen. Er zijn inmiddels 275 patenten verleend, en er staan er nog vele in aanvraag. Want de Dyson luchtbevochtiger, die is uniek.
Wat er zo bijzonder aan is? Dat vroegen we ons ook af. En dus probeerden we het apparaat uit. Geen straf, want de luchtbevochtiger ziet er mooi uit. Wel even lastig: de juiste plek in de kamer vinden. Een meter van de muur vandaan, liefst in een hoek, met de ‘uitgang’ op de kamer gericht. En als het even kan in de buurt van de verwarming, zodat de warme lucht die daarvan af komt verspreid wordt. Dat was even puzzelen, een ‘discrete’ manier om hem weg te zetten is er simpelweg niet.
De luchtbevochtiger eindigt bij ons dus redelijk prominent op de vloer, netjes in de hoek en vlakbij de verwarming. De eerste dagen dat we hem gebruiken gebeurt er niet veel. We hebben de watertank netjes gevuld, het programma op automatisch gezet (de luchtbevochtiger meet dan zelf de temperatuur en vochtigheid van de kamer, en stelt daar het programma op in) en voelen hoe het apparaat zachtjes blaast. Maar de tank raakt nauwelijks leger. ‘Heb geduld’, vertrouwen ze ons bij Dyson toe. Zodra het kouder wordt en je de verwarming hoger zet, zul je het vanzelf gaan merken.
En inderdaad! Op de eerste koude dag van het jaar is het raak. De verwarming staat flink te loeien, en opeens zien we ook de luchtbevochtiger in actie komen. De tank raakt langzaam leeg, en rondom de opvallende cirkel zien we hele kleine druppeltjes. Die zie je niet altijd, toen onze kamer weer een beetje in balans was waren ze snel weer verdwenen, maar wij waren blij ze te zien: hij werkt!
Hoe dan?
Hij werkt dus! Maar hoe dan? Dat zie je het best op de bovenstaande afbeelding. Lucht wordt onderin het apparaat opgezogen uit de ruimte, en via het apparaat versneld de kamer weer in gestuurd. Ondertussen wordt er een lichte, over het algemeen niet zichtbare waternevel verspreid, die met behulp van de geblazen lucht door de kamer wordt geprojecteerd.
Klinkt indrukwekkend, niet? Doordat de nevel als het ware een extra boost krijgt door de meegestuurde lucht, is het bereik van de luchtbevochtiger een stuk groter dan bij andere apparaten, en wordt de hele kamer bediend. Continue, zolang het apparaat aan staat tenminste, precies zoveel vocht als er op dat moment nodig is. Daarin verschilt de Dyson luchtbevochtiger sterk van andere apparaten, die wel vernevelen maar niet in staat zijn te meten hoe hard ze dat moeten doen.
Daarnaast heeft de Dyson luchtbevochtiger nog een groot voordeel: hij doodt 99,9% van alle bacteriën, waardoor er alleen schoon vocht door de kamer wordt verspreid. Het water wordt in het apparaat behandeld volgens de Ultraviolet Cleanse technologie voor het verneveld wordt, wel zo prettig en safe. Een volle tank gaat 18 uur mee als het apparaat actief aan het werk is. Is de lucht in de kamer al vochtig, dan werkt het apparaat natuurlijk minder hard of wordt er zelfs tijdelijk helemaal geen water verneveld, en gaat de tank minder snel leeg. Overigens is het wel heel belangrijk het apparaat regelmatig en zeer grondig te reinigen volgens de instructies. Anders krijg je last van kalkaanslag en dat wil je natuurlijk niet.
Handig?
Wij hebben het apparaat een paar weken uitgeprobeerd, en waar we eerst niet direct overtuigd waren door het nut ervan, zijn we inmiddels om. Zeker met een hard werkende verwarming is het een verademing de Dyson luchtbevochtiger in huis te hebben. Waar we normaal regelmatig een droge keel en gebarsten lippen oplopen zodra het koud wordt, hebben we daar nu geen last van. Ook voelt de lucht, voor zover je dat kunt voelen, ‘beter’ aan. De lucht in de kamer is in beweging doordat deze steeds door het apparaat wordt opgezogen en verspreid, waardoor er een continue luchtstroom is. Daardoor doet de kamer minder snel muf aan, een prettig gevoel.
En in de zomer dan?
Zoals gezegd: alleen in de winter is de lucht in huis over het algemeen zo droog dat een luchtbevochtiger nodig is. Beetje zonde om daar zo’n duur (de Dyson luchtbevochtiger kost €529) apparaat voor aan te schaffen, toch? Dat is ook niet het geval! Misschien heb je de bijzondere Dyson ventilatoren al eens gezien, waarbij de lucht via een luchtring de kamer in wordt geblazen, zodat je geen risico meer loopt met van die akelige ventilatorbladen? En misschien doet deze luchtbevochtiger je daar qua vorm wel een beetje aan denken?
Klopt helemaal! De Dyson luchtbevochtiger is ook als ventilator te gebruiken! Je hoeft hem in dat geval niet te vullen met water, en zet simpelweg de verneveling uit en de luchtstroom aan. Je kunt kiezen uit 10 standen, waarbij je de laagste standen nauwelijks kunt horen. Daar staan de Dyson ventilatoren om bekend, hun geluidsniveau is vele malen lager dan bij andere apparaten het geval is.
De Dyson luchtbevochtiger helpt je kortom het hele jaar door aan een prettig binnenklimaat, waardoor de prijs opeens een stuk minder een struikelblok vormt. Wij zijn na een paar weken proberen in ieder geval meer dan overtuigd, en willen hem niet meer kwijt.