Fashion Schoenen

Xsensible Stretchwalker: lopen op de Japanse manier

Xsensible Stretchwalker

Ippon-ba geta. Klinkt als een nare ziekte, maar niets is minder waar: het is het geheim van de Xsensible Stretchwalker!

Ippon-ba geta

In Japan kennen ze het al eeuwen: schoenen (van origine sandalen) met een balanspunt in het midden. En dat doen ze niet alleen omdat het er grappig uitziet, nee, de houten sandalen volgens dit principe werden ontworpen om het lijf zodanig in balans te houden, dat gewrichten minder worden belast. Hartstikke slim!

Nu zijn houten sandalen niet meer helemaal van deze tijd, en niet praktisch bovendien. En wie staan er bekend om hun praktische oplossingen? Precies: de Nederlanders. En dus ging het Nederlandse bedrijf Xsensible, samen met de Japanse uitvinder Tetsuya Nosaka, aan de slag met deze eeuwenoude wijsheid. Hun resultaat? De Xsensible Stretchwalker.

Xsensible Stretchwalker

Xsensible Stretchwalker

Snel last van je onderrug als je lang staat? Je bent de enige niet, zeker bij vrouwen zit hier een zwakke plek. Je kunt het tegengaan door goed op je houding te letten, maar dat is niet bij iedere schoen even makkelijk. De Stretchwalker belooft dit wel te doen, door middel van (daar is-ie weer) ippon-ba geta. De houten sandalen van weleer vormen de basis van een moderne schoenencollectie van nu, met 1 belangrijke overeenkomst: het balanspunt in het midden.

Wij mochten een paar Stretchwalkers uitzoeken, en zagen bij het uitpakken direct waar we dat balanspunt kunnen vinden: in het opvallende blokje onder de zool. De zool die, zeker op de hak, lekker dik en comfortabel is trouwens.

Balanceren

Een balansblokje onder je zool… wij kregen er een beetje rare visioenen bij. Ben je dan heel de tijd bezig om jezelf in balans te houden? Lopen we wiebelend over straat, in de hoop niet om te kukelen?

Het tegendeel bleek waar. Ja, Stretchwalkers zitten anders dan ‘gewone’ schoenen, maar dan op een goede manier. De zool is zoals gezegd lekker dik, maar voelt prima en stabiel aan. Het enige verschil met andere schoenen is de manier waarop je staat: in een veel natuurlijkere houding. Dat merk je eigenlijk pas zodra je de schoenen weer uittrekt: een ander paar zal daarna even vreemd en zelfs tegennatuurlijk aanvoelen.

Wij waren dus snel gewend, en wandelden binnen no time vrolijk op onze Stretchwalkers rond. We kozen voor een stevige sneaker, model Jersey, maar je kunt voor de zomer ook kiezen voor bijvoorbeeld sandalen. Qua model doen ze niet onder voor schoenen van andere merken, maar qua comfort… onvergelijkbaar!

Xsensible Stretchwalker

Wat een genot

De term ‘comfortschoenen’ nemen we liever niet in de mond, die associëren we met oma’s met moeilijke voeten… maar comfortabel zijn ze, onze nieuwe favoriete schoenen. Geen zeurende lage rugpijn meer na een tijdje staan, maar ook geen vermoeide benen (iets waar compressiekousen trouwens ook heel goed tegen helpen, en die heb je tegenwoordigook  als mooie panty of zelfs in de vorm van Happy Socks!) of tegensputterende knieën na een lange wandeling of een hele dag staan. Wat een ontdekking!

Naast het blokje onder de zool, zijn er nog veel meer zaken die zorgen voor dit draaggenot. Het stretchleer bijvoorbeeld, dat ervoor zorgt dat de schoenen meerekken en altijd comfortabel zitten. Maar ook het handige ritsje aan de zijkant van de schoen, waardoor je niet steeds je veters opnieuw hoeft te strikken. Ook zit er een goed, ergonomisch voetbed in de schoen, dat je er eventueel uit kunt halen om ruimte te maken voor een inlegzool.

Aan zoveel comfort hangt natuurlijk een prijskaartje. De Xsensible Stretchwalker slippers beginnen bij €99,95, sneakers bij €169,95. Da’s even slikken. Maar mochten die van ons versleten raken (en die kans zit er in, we zijn niet echt van plan ze nog uit te doen namelijk), rennen we direct naar de winkel voor een nieuw paar. Want eigenlijk hebben deze schoenen maar 1 nadeel: nadat je ze hebt gedragen, voelt iedere andere schoen opeens een stuk minder prettig…