Fashion Favourites Getest

Getest: New Balance Wellness

Opeens waren ze er: schoenen die je tijdens het lopen erop een complete work-out geven. Slippers, sneakers, ballerina’s: ze zijn er allemaal, en steeds vormt de zool het geheim van het succes. Ook New Balance ging ermee aan de slag, en introduceert New Balance Wellness, damessportschoenen met een ’true balance’ zool die je spieren flink aan het werk zetten.

Met deze schoenen bewegen je spieren 29% meer en verbrand je 10% meer calorieën, zo verlies je gewicht (althans, als je niet teveel calorieën binnenkrijgt) en maak je je onderlijf strakker. Je draagt de schoenen gedurende de dag, en opeens worden het wandelingetjes naar de bakker, de gang naar de koffieautomaat of lekker winkelen opeens hele goede trainingen.

Wij mochten de schoenen zelf proberen, en waren positief verrast door de look: veel minder lomp dan soortgenoten, en ook met een veel minder opvallend hoge zool. Waar veel van dit soort schoenen hun kracht halen uit een zool die half rond loopt, is de New Balance Wellness aan de onderkant juist plat. Heerlijk, zo lopen we geen gevaar om om te vallen of ons evenwicht kwijt te raken. Wel moet je, al valt dat na een paar minuten al niet meer op, net wat meer moeite doen om stevig te staan en lopen, want de zool is (bewust) wel licht instabiel gemaakt bij de hiel. Het zijn de kleine correcties die je lichaam hierdoor moet maken die voor de extra spierbewegingen zorgen.

De test

De schoenen vallen vrij klein uit, je kunt gemakkelijk een halve tot hele maat groter dan normaal kopen, en dan nog sluiten ze goed en stevig aan op je voeten. Lopen lijkt in eerste instantie, ondanks de instabiele hiel, heel makkelijk te gaan, maar na een minuut of wat merk je toch wel dat je benen wat extra moeite moeten doen. De hiel is heerlijk zacht en verend (ook een aanrader dus als je snel last hebt van pijnlijke voeten of hielspoor!), wat er zoals gezegd voor zorgt dat je spieren zich meer aanspannen om toch stevig te blijven staan. Een goed wandelingetje kan je, we spreken uit ervaring, dus best wat onverwachte spierpijn opleveren de dag erna, en kijk ook niet raar op als het stukje dat je dagelijks naar de bushalte wandelt opeens een stuk langer lijkt te zijn.

Of we inderdaad 10% meer calorieën verbranden, dat kunnen we natuurlijk niet meten, net als de 29% meer spierbewegingen. Wel voelen we duidelijk dat de spieren in onze benen en billen goed aan het werk worden gezet, met name bij een wandeling van meer dan 5 minuten. Of het dragen van de schoenen echt effect heeft als je nauwelijks afstanden langer dan 100 meter aflegt, en het dus echt alleen moet hebben van het koffie halen of kopiëren, wagen we te betwijfelen. Maar loop je, al dan niet verspreid over de dag, toch een kilometer of meer, dan zul je het zeker voelen. Echt strakkere benen en billen zijn natuurlijk een kwestie van de lange adem, die heb je niet binnen een week of wat, maar deze schoenen kunnen in ieder geval ongemerkt een handje helpen. En, wat ons betreft erg belangrijk: van al dit soort schoenen is New Balance er als eerste in geslaagd om een model te ontwikkelen dat eruit ziet als een normaal paar sneakers, dus zonder absurde zool of lompe pasvorm. De verkoopprijs is 100 euro, heel gemiddeld voor dit soort schoenen, en doordat het een model is waarmee je rustig over straat kan zeker zijn geld waard. Zijn er dan helemaal geen minpunten: jawel. De schoenen zijn wat broeierig en niet al te ademend, pas op voor zweetvoeten dus.