Dvd

Kikker & Vriendjes op dvd

De meeste ouders met jonge kinderen zullen er minstens over gehoord hebben, de animatieserie Kikker & Vriendjes, die KRO Kindertijd uitzond. De leuke verhaaltjes en dito tekeningen van Max Velthuijs werden omgezet in een prachtige animatieserie, waarin veel van de bekende (inmiddels klassieke!) avonturen voorbij kwamen.

De eerste 6 verhaaltjes uit een reeks van 27 zijn nu op dvd verschenen, de overige volgen later. De dvd heeft als thema ‘Vriendschap’, en bevat uiteraard het bekende verhaaltje over Kikker die in het bos een beertje vindt. Zij worden vriendjes, en Kikker leert Beertje praten en andere leuke dingen. Maar op een dag kondigt Beertje aan dat hij weer terug wil naar waar hij vandaan komt. Kikker is heel verdrietig, maar leert al snel dat echte vriendschap voor altijd is.

Dit, voor kleuters zeer herkenbare, thema komt ook in de overige filmpjes op deze dvd langs. Zo is er de vreemdeling, Rat, die in het bos komt wonen. Maar is hij wel te vertrouwen, kunnen zij wel vriendjes worden met deze vreemdeling? In een andere aflevering vraagt Kikker zich af waarom al zijn vriendjes naar een feestje lijken te zijn, maar hij als enige niet is uitgenodigd.

Waar de moraal er voor volwassenen misschien duimendik bovenop ligt, zijn de verhaaltjes voor kinderen precies goed. Kikker laat zien dat vriendschap iets moois is, maar soms wel een beetje ingewikkeld. Soms zul je teleurgesteld raken in je vriendjes, maar ├ęchte vriendschappen zijn voor altijd. De filmpjes hebben het gevoel dat we kennen uit de boekjes perfect overgenomen, en kunnen wat ons betreft aanschuiven in het rijtje ‘klassiekers’. De gezellige tune, gezongen door Wouter Hamel, maakt het helemaal af: Kikker blijft keer op keer leuk, voor jong en oud.