Dvd

High School Musical

Aangezien Grease nu écht niet meer kan, maar ook de huidige jeugd nog best te porren is voor een leuke, romantische ‘high school musical’, ging Disney met dit concept aan de slag. Het resultaat? ‘High School Musical’, dat in eerste instantie gemaakt is voor tv, maar onlangs ook op dvd verscheen.

Het verhaal lijkt in veel opzichten op Grease: populaire jongen (Troy) leert tijdens zijn vakantie verlegen meisje (Gabriella) kennen, ze verliezen elkaar uit het oog, maar blijken vervolgens bij elkaar op school te zitten. Daar wordt steeds meer duidelijk dat Troy niet alleen aanvoerder is van het basketbalteam, en Gabriella niet alleen een studiebol, maar dat beiden ook eigenlijk best zouden willen zingen in de jaarlijkse musical.

Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot, en besluiten bijvoorbeeld Troys basketbalvrienden en Gabriella’s wiskundeteam te proberen een stokje voor hun ‘carriereswitch’ te steken. Zoals het een echte Amerikaanse feelgood movie betaamt komt uiteindelijk natuurlijk alles helemaal goed, en voldoen zowel de school als haar leerlingen keurig aan het Amerikaanse ideaalbeeld.

High School Musical is Grease in een modern (en ietwat braaf) jasje, en al zal het misschien niet net zo’n klassieker worden als haar voorganger, het is wel een ontzettend leuke film voor kinderen en jongeren van pakweg 10 tot 16 jaar. De muziek blijft hangen, het verhaal is zwaar geïdealiseerd, doch in beginsel best realistisch en dus lijkt High School Musical niet zonder reden al flink wat onderscheidingen binnengesleept te hebben.

High School Musical
Bestel via Bol.com: High School Musical
Vanessa Anne Hudgens