Culinair Gadget Getest

Zelf yoghurt maken met EasiYo

Wij houden wel van een experimentje. Als je ons vertelt dat je met een zakje poeder en wat water een liter yoghurt kunt maken, staan wij al klaar om dat uit te proberen!

Zelfgemaakte yoghurt in een handomdraai, klunsproof en hartstikke gezond, dat is het EasiYo systeem. Om aan de slag te gaan heb je de Yoghurt Maker (19,99 euro) nodig, en een sachet (vanaf 2,99 euro). Die sachets zijn er in verschillende smaken, van aardbei tot kokosnoot, en erg lekker zijn ook de Griekse yoghurt varianten. Kies je voor de Low Fat variant ben je ook nog eens gezond bezig, deze bevat (bereid en wel) slechts 1,3 gram vet per 100 gram.

Wij kiezen voor onze favoriete reguliere yoghurt smaak, aardbei. Zal de zelfgemaakte variant net zo lekker zijn als de kant en klare uit de supermarkt? Aan voorpret in ieder geval geen gebrek. Zelf yoghurt maken, zonder kans op mislukken: leuk! Je mengt eerst koud water en de inhoud van een sachet in een afsluitbare kan, die je vervolgens in de met kokend water gevulde Yoghurt Maker plaatst. Daarna begint het grote wachten, in 8 tot 12 uur transformeert je mengsel tot ├ęchte yoghurt.

Hoe dat kan? Lang, technisch verhaal, waar we je niet mee gaan lastigvallen. Zeker is wel dat deze ‘poederyoghurt’ vele malen meer goede bacteri├źn bevat dan de yoghurt uit de supermarkt, en dat is weer goed voor de darmen. Omdat je de yoghurt zelf vers bereidt zijn ook conserveringsmiddelen en andere kunstmatige toevoegingen niet nodig.

Maar goed, het resultaat, daar zijn we benieuwd naar! Na een nachtje slapen blijkt ons dunne mengsel inderdaad in een mooie, stevige yoghurt te zijn getransformeerd. Omdat lauwwarme yoghurt niet lekker is zetten we de kan eerst even in de koelkast, om het resultaat een uurtje later even goed door te roeren en voorzichtig ons eerste hapje te nemen. Lekker!

De yoghurt doet qua smaak absoluut niet onder voor normale supermarkt yoghurt, en eerlijk is eerlijk, het zelf-maak gedeelte verhoogt onze beleving van een kommetje yoghurt aanzienlijk. Wil je ’s ochtends beginnen met een vers yoghurtje, vergeet dan niet de avond tevoren al met de Yoghurt Maker aan de slag te gaan!

EasiYo, zowel de Yoghurt Maker als de sachets koop je bij De Tuinen.