Culinair Getest

Zelf sushi maken met Saitaku

Zelf sushi maken: daar moet je heel wat voor in huis hebben. Letterlijk en figuurlijk. Maar met de sushi kit van Saitaku ben je een heel eind op weg!

Alles wat je nodig hebt om zelf sushi te maken vind je in deze doos, de verse ingrediënten uitgezonderd. Sushi rijst, rijstazijn, sojasaus, nori, gember, wasabi, stokjes en een bamboo rolmatje, plus (niet onbelangrijk) een handleiding, waar in verschillende talen, waaronder Nederlands, wordt uitgelegd hoe je zelf sushi maakt.

Dat begint met een tripje naar de supermarkt, want de sushi heeft natuurlijk vulling nodig. Wij gingen met de kit aan de slag, en kozen voor avocado als vulling. Natuurlijk kun je ook komkommer of verse vis, zoals zalm proberen, maar net waar je van houdt.

Gewapend met de sushi kit en 2 avocado’s duiken we de keuken in. De sushi rijst zit verpakt in plastic zakjes met gaatjes, en dient 17 minuten gekookt te worden. Door de zakjes heb je nauwelijks gedoe met afgieten, heel fijn. Daarna direct de rijstazijn erdoorheen roeren, en af laten koelen. In de tussentijd snijden we de avocado in reepjes en leggen we alles klaar. Een blad nori op het bamboo rolmatje, laagje afgekoelde rijst eroverheen, reepje avocado over de hele breedte en rollen maar!

En dat is ook meteen het lastigste onderdeel, waar je gewoon even wat handigheid in moet krijgen. Want de sushi mooi strak oprollen, dat lukt de meeste mensen niet in 1 keer. Dankzij het matje komen we een heel eind, en hebben we best een aardige rol, maar zo strak als bij de Japanner, nee, dat redden we nog niet. Er zijn aan de zijkanten ook wat stukjes nori over, waar nauwelijks rijst in zit. Maakt niet uit, want door slim te snijden kun je dat nog aardig camoufleren. Maak een ’tuitje’ aan de ene kant van de rol (beetje fijnknijpen), en snij dit er met een scherp, nat mes af. Doe hetzelfde aan de andere kant, en je hebt best een strakke rol, die je vervolgens weer in stukjes kunt snijden.

In de kit vind je genoeg ingrediënten om 4 rollen te maken, goed voor ongeveer 2 tot 4 personen. Waar de eerste rol nog erg slap was, is de vierde al veel beter in vorm. Oefening baart kunst! Qua smaak doet de sushi, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat je er zelf in stopt, niet onder voor die van de Japanner, al is de bijgeleverde wasabi ons wat aan de flauwe kant (kun je best royaal mee zijn dus!). Voor 6,99 euro koop je de Saitaku Sushi kit bij Albert Heijn. Het bereiden van de sushi kost je, inclusief afkoelen, ongeveer 1 tot 1,5 uur, en is écht leuk om te doen.