Culinair

Lekkere desserts voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan! Heb jij al nagedacht over wat je op tafel wilt gaan zetten? Ben je van plan om je eens flink uit te gaan sloven in de keuken, of kies je juist voor gemak? Hoeveel gangen worden het, of kies je juist voor ‘funcooking’, waarbij iedereen aan tafel zijn of haar eigen eten maakt? En het dessert, heb je daar ook al over nagedacht? Een goed toetje kan een feestelijke maaltijd helemaal ‘af’ maken!

Iets lekkers voor iedereen

Het lastige bij het samenstellen van een kerstdiner, is dat je het iedereen naar de zin wilt maken. Iets serveren wat iedereen lust, en wat eigenlijk iedereen ook echt lekker vindt. En dat valt niet mee, want smaken verschillen nu eenmaal. Daarom kiezen we tijdens de feestdagen steeds vaker voor manieren die wat anders zijn dan het traditionele driegangendiner. We maken verschillende kleine gerechten klaar en zetten deze op tafel, waarbij iedereen kan nemen wat hij of zij wil. Ook handig als er meerdere eters op bezoek komen, die kun je dan vragen om zelf ook een gerecht mee te nemen. Als zij iets maken dat ze in ieder geval zelf lekker vinden, is er sowieso voor iedereen iets dat in de smaak valt.

Ook funcooking, zelf aan tafel de eigen gerechten bereiden is tijdens de feestdagen populair. De gourmetstellen komen massaal op tafel, maar ook grillplaten, fonduesets en andere manieren om samen aan tafel een maaltijd te bereiden worden veel gebruikt. Gezellig, vinden we dat, lekker lang samen aan tafel terwijl we ondertussen steeds weer een klein hapje bereiden. Ook hierbij geldt weer dat het gemakkelijk is om het iedereen naar de zin te maken, wat de gezelligheid natuurlijk ook ten goede komt.

Een feestelijk dessert om het af te maken

Net als de maaltijd zelf, is natuurlijk ook het dessert van groot belang om een feestelijke maaltijd goed te laten slagen. Kiezen wat je gaat serveren is ook als het gaat om desserts nog niet zo makkelijk, al zijn er wel wat meer dingen die veel mensen lusten. Tiramisu bijvoorbeeld, is een dessert dat bij de meeste volwassenen prima in de smaak valt. Zeker als je het zelf maakt, wat natuurlijk wel het lekkerst is. Wil je het iedereen naar de zin maken, maak dan verschillende desserts klaar en maak er een klein buffetje van. Alleen de aanblik daarvan al zorgt voor een extra feestelijk gevoel!