Culinair Gezondheid Health

Gezonder leven? Je kan nog steeds wijn drinken!

Wil jij echt eens wat gezonder gaan leven? Dan is er veel wat je kunt doen, maar is er vaak ook veel dat je zal moeten laten. Alhoewel… Wist je dat er genoeg dingen zijn die je gewoon kan blijven doen? Precies zoals je ze nu doet, of met een kleine aanpassing? Zo is een wijntje op zijn tijd echt geen probleem, ook niet als je het over een gezondere boeg wilt gaan gooien.

Hoe gezond is een glas wijn?

Sommige mensen weten het zeker: een glas wijn per dag is hartstikke gezond. Anderen stellen juist dat er misschien wel gezonde aspecten aan wijn zitten, maar dat alcohol in feite nooit gezond is, en dat eventuele gezondheidsvoordelen hierdoor snel weer teniet worden gedaan.


Een algemeen oordeel valt lastig te geven, en daar gaan we ons ook niet aan branden, zolang de experts het nog niet met elkaar eens zijn. Feit is wel dat je in ieder geval een keuze hebt, als het om het wel of niet nuttigen van alcohol gaat. Wil je gezonder gaan leven door minder alcohol te gaan drinken? Dan kun je namelijk kiezen voor alcoholvrije wijn. Deze is in de afgelopen jaren steeds beter geworden, en is echt aan een opmars bezig. Zo makkelijk te verkrijgen als alcoholvrij bier is 0.0 wijn nog niet, maar het lijkt een kwestie van tijd voor het wel zover is. Minderen met alcohol en toch blijven genieten van je wijntje, dat kan dus prima.

Minderen met calorieën: kun je wijn blijven drinken?

Er zijn meerdere manieren waarop je een gezonder leven vorm kan geven. Minder alcohol drinken kan een manier zijn, maar wil je vooral gezonder gaan leven omdat je te zwaar bent, dan is letten op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt natuurlijk minstens zo belangrijk.

Waar wijn zonder alcohol wel bestaat, is dat voor wijn zonder calorieën helaas niet het geval. Maar hoeveel calorieën zitten er in wijn? Het Voedingscentrum stelt dat in een groot glas rode wijn 123 kcal zitten, terwijl dat voor droge witte wijn om 100 kcal gaat. Let op dat dit gemiddeldes zijn, en het dus per wijn sterk kan verschillen. Doorgaans zitten er geen vetten in wijn, maar komen de calorieën vooral uit koolhydraten, in de vorm van suikers. Deze zijn in rode wijn nu eenmaal net wat sterker aanwezig.

Omdat wijn niet per se een onmisbaar voedingsmiddel is, zijn de calorieën die je bij het drinken binnenkrijgt al snel een beetje zonde; ze zijn vergelijkbaar met die van 1 banaan. Ben je echter dol op je wijntje, dan kun je er natuurlijk best zo nu en dan van blijven genieten, zeker als je er een ander tussendoortje voor schrapt.