Culinair

De kerstgedachte van Marley Spoon: gerechten van vluchtelingen op het menu

Marley Spoon vluchtelingen

Mooi, vinden wij het. Het idee van foodbox bezorgservice Marley Spoon om juist in deze periode met een opmerkelijk initiatief te komen.

In december en januari staat er een aantal gerechten op het menu afkomstig uit het land van herkomst van acht vluchtelingen die op dit moment in Europa zoeken naar een nieuwe verblijfsplaats.

Marley Spoon & Syrië, Afghanistan en Pakistan

Om de gerechten samen te stellen zijn er gastchefs uit Syrië, Afghanistan en Pakistan. Zij delen een bekend en geliefd recept uit hun vaderland, maar delen ook hun verhaal. Die verhalen lees je via de site en blog van Marley Spoon.

De gerechten van de gastchefs zijn, net als andere gerechten uit het wekelijks wisselende Marley Spoon menu flexibel te bestellen via de site, je kunt zelf kiezen voor hoeveel personen en voor hoeveel dagen je gebruik wilt maken van de maaltijden. Handig, als je een aantal dagen in de week niet na wilt hoeven te denken over wat er vanavond op tafel staat, terwijl je er op andere dagen juist wel uitgebreid de tijd voor wilt en kunt nemen.

Marley Spoon vluchtelingen

Met de opbrengst van de door de gastchefs samengestelde verkochte gerechten wordt een goed doel gesteund: Über den Tellerrand, een organisatie in die vluchtelingen helpt integreren door middel van kookworkshops met lokale bewoners en vluchtelingen. Op dit moment is Über den Tellerrand alleen actief in Duitsland, het moederland van Marley Spoon, maar op korte termijn zal er worden uitgebreid naar andere landen, waaronder Nederland.

Proeven maar!

Mooi initiatief, toch? Maar waar wij nou zo nieuwsgierig naar waren: hoe smaken die gerechten? We proberen graag nieuwe dingen, en recepten die écht uit andere landen komen, en niet uit een aan onze Nederlandse smaak aangepast pakje, hebben onze voorkeur.

We waren dan ook blij dat we twee van de gerechten van de gastchefs mochten proberen. De Arabische rijst met kip, amandelen en rozijnen van Azad uit Syrië en de Afhaanse groentesoep met rode linzen, pitabrood en yoghurtdip van Reza uit, je raadt het al, Afghanistan.

Marley Spoon vluchtelingen

We ontvingen alles wat we nodig hadden, op wat peper, zout, olie en suiker na in een handige box, en konden zowel bij de bijgeleverde beschrijving als op de site van Marley Spoon terecht voor een duidelijke werkbeschrijving inclusief foto’s. Op die manier werd de bereiding een fluitje van een cent, en genoten we vlak voor kerst van heerlijk, échte gerechten.

Hoe ze smaakten? Precies zoals je na het zien van de foto’s zou verwachten: zoet, met veel kruiden (de typische smaak van koriander, heerlijk!) en zeker weer eens wat anders dan we normaal uit de winkel plukken. Zeker de soep, met een schepje yoghurt als frisse toevoeging, ging tot op de laatste druppel op en is wat ons betreft een verrassend blijvertje.