Culinair

De ene witte wijn is de andere niet

Ben je dol op witte wijn? Of was je eerste ervaring ermee juist helemaal geen positieve, en heb je het drankje daarna laten staan? Wat je ervaring met witte wijn ook is, het is goed om te weten dat de ene witte wijn de andere niet is. Er is volop variatie, iedere wijn is anders en kent zo zijn eigen liefhebbers. Of je nu houdt van zoet of juist helemaal niet, de voorkeur geeft aan fris of juist aan zacht, er is altijd wel een witte wijn die bij je past. De juiste vinden doe je door er simpelweg een flink aantal te proberen, en voor de meeste mensen is dat nu niet direct een straf.

Wat maakt het verschil?

Een witte wijn is een witte wijn, zou je zeggen. Toch is dat veel te kort door de bocht. Ten eerste zijn er heel wat verschillende druivenrassen waarvan witte wijn gemaakt kan worden, en dat levert natuurlijk heel veel smaakverschillen op. Een Spaanse witte wijn kan bijvoorbeeld heel anders smaken dan een Duitse. Maar daarnaast is ook de manier waarop het proces verloopt, hoe er van de druif wijn wordt gemaakt, van groot belang.

Hoe dan ook, witte wijn heb je grofweg in twee varianten: een droge en een zoete. Droog staat in dit geval voor ‘niet zoet’. Binnen deze twee varianten zijn echter tal van variaties mogelijk. Zo zijn er droge witte wijnen die heel fruitig zijn, maar er zijn ook juist wat meer stevige varianten. Zeker deze laatste lenen zich er prima voor om ook buiten de zomer gedronken te worden, terwijl de meer fruitige toch vooral op zonnige dagen tevoorschijn komen.

Begin eens in het midden

Vind je het lastig om een witte wijn te vinden die je echt lekker vindt? Dan kun je het best een wijn kopen die een beetje ‘in het midden’ zit. Een halfdroge witte wijn heeft bijvoorbeeld een beetje van een droge, maar ook een beetje van een meer zoete wijn. Door deze te proberen kun je ontdekken wat je nu eigenlijk lekkerder vindt. Of misschien vind je juist het halfdroge helemaal perfect, dat kan natuurlijk ook.

Doordat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn is het in ieder geval belangrijk om niet te snel te zeggen dat je geen witte wijn lust, of juist te denken dat die ene fles die wel oké smaakte de beste optie is. Er is zoveel keuze, zoveel te ontdekken, dat het zonde is om je zoektocht al te snel te staken.