Boeken

Zelf lezen over lang geleden…

Misschien ken je het fijne voorleesboek Lang geleden… van Arend van Dam wel. Hierin maken jonge kinderen op een voor hen begrijpelijke wijze kennis met de geschiedenis van Nederland.

Van dezelfde auteur, en met hetzelfde achterliggende idee, zijn er nu de ‘Zelf lezen over lang geleden…’ boekjes. Nu kunnen beginnende lezers ook zelf lezen wat er zoal gebeurde heel lang geleden!

Speciaal voor beginnende lezers

In deze serie zijn inmiddels vier boekjes uitgebracht. Het eerste boekje is op AVI-start niveau, en gaat over Rembrandt van Rijn. Dit is echt bedoeld voor de allerjongsten, met veel korte woordjes en zinnetjes.

De drie boekjes die daarop volgen, en die wij met veel plezier hebben gelezen, zijn op AVI-M3 en AVI-M4 niveau. In Het boek van Leo maken we kennis met Leonardi da Vinci. Met veel mooie illustraties, korte zinnen en eigentijds taalgebruik leren jonge lezers Leo kennen. Dat we het hier hebben over een groot uitvinder, een naam die heel de wereld kent, hebben zij tijdens het lezen van dit boekje misschien niet eens door. Maakt ook niet uit, als zij als ze groter zijn leren over Leonardo da Vinci zullen zij vast de link leggen met Leo uit dit boek.

Ook Albert Einstein leren kinderen op deze manier kennen. De bekendste afbeelding van hem is natuurlijk met wilde grijzen haren en een snor, maar ook Albert was ooit jong. In dit boekje lees je over het kind Albert, in een verhaal dat leest als een boekje over kinderen die in deze tijd opgroeien. Leuk gedaan, en daardoor fijn herkenbaar!

Anton Fokker is ook al zo’n knappe kop, hij maakte zijn eigen vliegtuig. Hoe dat zo gekomen is lees je in het boekje Anton en de spin, een verhaal waar zeker kinderen die lekker knutselen en experimenteren zich in zullen herkennen.

zelf lezen over lang geleden

Helemaal van nu

De ‘Zelf lezen over lang geleden…’ serie is helemaal van nu, met taalgebruik, illustraties en een setting waar kinderen wat mee kunnen. Goed gedaan, want het valt niet mee om verhalen over historische grootheden op een echt goede manier naar een kinderboek voor beginnende lezers om te zetten. Arend van Dam is er, met hulp van illustrator Alex de Wolf prima in geslaagd!

dit ben ik, Het boek van Leo, De droom van Albert, Anton en de spin – Arend van Dam
ISBN 9789000349715, 9789000349777, 9789000349845, 9789000350124
Van Holkema en Warendorf
€7,99 per stuk