Boeken

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom

Je kind, al dan niet per ongeluk, achterlaten op vakantie in een ander land. Klinkt als een begin van een verschrikkelijk boek.

Toch is ‘Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom’ van Bette Westera allesbehalve dat. Het is super avontuurlijk, een heerlijk (voor)leesboek.

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom

Heel langzaam gaan we ons verheugen op de zomervakantie, en heel wat gezinnen zullen weer in de auto naar Frankrijk stappen. Best een eind! En dan aan het einde van de vakantie dat hele stuk ook weer terug…

Sander, zo’n beetje het braafste jongetje dat het bestaat, heeft er wel een beetje genoeg van. Als ze even pauzeren op weg naar huis, ergens langs de Franse snelweg, besluit hij eens een keertje niét dat brave jongetje te zijn, maar lekker te doen wat hij wil. Springen op een springkussen! Dat staat er niet voor niks, tenslotte.

Zijn ouders dreigen weg te rijden als Sander niet ogenblikkelijk komt. Doen ze vast niet, denkt Sander. Wel dus! En daar staat hij dan opeens, in zijn eentje, in Frankrijk. Het enige gezelschap dat hij heeft komt van het stemmetje in zijn hoofd, dat hem aanspoorde eens niet bang te zijn en altijd maar netjes te luisteren. En na een tijdje komt er ook een Nederlandse vrachtwagenchauffeur voorbij, die hem mee wil nemen naar zijn ouders, die vast en zeker in de volgende bocht staan te wachten. Maar… waar zijn ze nou?

Probeer dit niet thuis

‘Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom’ is een heerlijk avontuurlijk boek, over een jongetje dat nu eindelijk eens niet de braafste is, maar naar het ‘ondeugende stemmetje’ in zijn hoofd luistert.

De beslissingen die hij daarmee maakt, zouden we als ouders natuurlijk niet willen aanmoedigen. Instappen bij een onbekende vrachtwagenchauffeur in een vreemd land: ai. Een welgemeende goede raad voor je kind kan tijdens het lezen geen kwaad, zouden we zeggen.

Neemt niet weg dat dit een heerlijk boek is om zelf te lezen, of voor te lezen. Voor avontuurlijke kinderen, of kinderen zoals Sander, die juist altijd heel braaf zijn. Lekker boek ook om mee te nemen op vakantie!

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom – Bette Westera
ISBN 9789025762414
Gottmer
€13,95