Boeken

Vuurproef, een kijkje binnen het Nederlandse ‘CSI’

Dat series als CSI ver weg staan van de werkelijkheid weten we allemaal wel. Dat DNA onderzoek niet binnen 1 minuut gedaan is, en oplossingen voor grote zaken niet als een waar ‘eureka!’ in de hoofden van de onderzoekers opduiken, zonder feitelijke onderbouwing: allemaal bekend. Maar hoe gaat het dan wel?

Dat vertelt Carina van Leeuwen je in Vuurproef, het eerste boek in de serie Unit Plaats Delict. Carina werkt zelf als Inspecteur / Forensisch Expert binnen de politie, en weet dus waar ze over spreekt. Heel bijzonder is echter dat ze ook nog eens goed kan schrijven: haar boek is geen informatief naslagwerk, maar een prima roman.

Waar Carina van Leeuwen zelf werkt binnen het Amsterdamse korps, speelt haar boek zich af in Den Haag. Dat ze daar aardig wat research in heeft gestoken zie je in de gedetailleerde beschrijvingen van bepaalde straten en buurten, zeker als je een beetje bekend bent in Den Haag leuk om te lezen. Hoofdpersoon in het boek is Renee Spaan, een pittige dame, een ‘forensic’, die zich binnen het korps richt op het verzamelen, analyseren en gebruiken van forensisch bewijsmateriaal.

Hoe dat in het echt gaat, en dat dat lang niet altijd even flitsend en in perfecte samenwerking met andere afdelingen is, komt perfect naar voren in het boek. Een vervelende chef, personeelstekort, onbegaanbare archieven: ze komen treffend aan bod. Maar los daarvan is ook het personage Renee, net als alle andere figuren die in het boek voorkomen, goed uitgewerkt.

Vuurproef is niet iedere bladzijde bloedstollend spannend. Dat hoeft ook niet, want dit unieke inkijkje in de vaderlandse politiewereld is juist zo bijzonder door zijn realistische setting, die simpelweg ook niet alle dagen even spannend is. Toch word je als lezer aardig meegesleept in een onderzoek naar een dubbele moord, en de persoon Renee Spaan, zodanig dat het ons niet zou verbazen als Carina van Leeuwen zich zo hier en daar heeft laten inspireren door haarzelf, en waargebeurde delicten en andere gebeurtenissen. Een aanrader!

Unit Plaats Delict: Vuurproef – Carina van Leeuwen
ISBN 9789400502147
A.W. Bruna
19,95 euro (tot 1 april 2014 15,-)