Boeken

Voor wat, hoort wat

voor wat hoort wat

Je kent Sophie Kinsella vast nog wel van de succesvolle Shopaholic boeken. Haar nieuwste boek heet ‘Voor wat, hoort wat’.

Fixie

Hoofdpersoon in het boek is Fixie, een jonge vrouw die de gewoonte heeft om altijd alles voor iedereen te fixen. Vandaar haar ook haar naam, die eigenlijk een bijnaam is. Hoe ze echt heet weet vrijwel niemand, zelfs zijzelf gebruikt haar oorspronkelijke naam nooit.

Dingen oplossen voor anderen kan een aardige karaktereigenschap zijn, maar je kunt ook te ver gaan. Fixie vindt het lastig om die grens goed te bewaken. De laptop van een vreemdeling redden als hij dreigt te worden vernietigd door een plafond dat plotseling naar beneden stort? Tikkie risicovol, maar zonder twijfel een hele goede daad. Compleet over je heen laten lopen door je voltallige familie, zodat jij continue hun problemen loopt op te lossen? Niet zo verstandig.

Kom op meid!

Fixie zou je niet echt in de categorie ‘sterke, onafhankelijke vrouw’ kunnen scharen. Ze laat dingen over haar kant gaan die geen weldenkend mens zou pikken. Dat maakt haar voor de gemiddelde lezer een tikkie irritant. Kom op meid, bijt eens van je af en wees toch niet zo’n vloerveeg! De enige reden dat we halverwege het boek toch nog wat sympathie voor haar voelden kwam doordat haar familieleden en een oud vriendje nog veel ergere type’s waren. Zij kennen Fixies zwakke kant feilloos, en schromen niet om er gebruik van te maken.

Het zou geen feelgood roman zijn als dit verhaal toch geen prettig staartje kreeg. En wees gerust, dat krijgt het. Met in de hoofdrol Seb, de man wiens laptop Fixie met haar leven beschermde. Maar toch ook Fixie zelf, die (het werd verdorie ook wel eens tijd!) haar stem verheft en uit de onderdanigheid stapt.

Mixed feelings

Voor wat, hoort wat is een boek dat ondanks de bij vlagen vervelende hoofdpersonen toch weet te boeien. Knap, hoe Sophie Kinsella het verhaal zodanig weet te vertellen dat je toch door blijft lezen.

We blijven achter met mixed feelings. Een lekker feelgood boek, met een happy end? Check! Een realistisch boek met hoofdpersonen waar je van gaat houden. Nee. Iedere vrouw die denkt als Fixie zouden we dringend een assertiviteitscursus aanraden. En Sophie Kinsella? Dat ze heerlijk kan schrijven staat als een paal boven water. In dit boek zijn de hoofdpersonen echter te cliché om er echt van te kunnen genieten.

Voor wat, hoort wat – Sophie Kinsella
ISBN 9789044355772
The House of Books
€21,99