Boeken

Vlucht: een bijzonder, leesbaar boek

Vlucht van Ineke Kraijo is in tal van opzichten een bijzonder boek. Het thema, het lettertype, de doelgroep: ze trekken stuk voor stuk onze aandacht.

Vlucht

Het verhaal van Vlucht is niet een thema dat je vaak in kinderboeken tegenkomt. Angst, verslaving, vluchten. Vluchten voor je eigen vader, om het nog extra ingrijpend te maken. Anna en haar moeder moeten het helaas vaker dan ze lief is. En dat maakt Vlucht geen vrolijk verhaal.

Alhoewel… Vlucht is ook een boek over steun, uit onverwachte hoek. Steun voor kinderen die dat waarschijnlijk niet verwachten. Daarmee is het een boek dat kinderen in een zelfde situatie kan helpen, of kinderen die vermoeden dat een vriendje of vriendinnetje het moeilijk heeft een duwtje in de goede richting kan geven.

De doelgroep

Vlucht is geschreven op AVI E4 niveau, maar heeft als doelgroep kinderen van 9 jaar en ouder. Dat matcht niet helemaal: de meeste kinderen die op AVI E4 niveau lezen zijn 7 of 8 jaar oud. Het boek is dan ook speciaal ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw, die moeite hebben met lezen. Vaak komen zij in boeken met voor hen te kinderachtige thema’s terecht, wat bij dit boek zeker niet het geval is.

Wat een goed uitgangspunt! Dat het boek een lettertype heeft dat ook goed leesbaar is voor kinderen met dyslexie sluit daar prima op aan.

Niet vrolijk, wel goed

Vlucht is geen gezellig, vrolijk boek. Spannend, indrukwekkend, dat wel. Dapper om een thema dat niet vaak terugkomt in kinderboeken aan te snijden, en dan ook nog eens op een manier die voor écht alle kinderen in de doelgroep leesbaar is. Hulde voor Ineke Kraijo!

Vlucht – Ineke Kraijo
ISBN 9789051163889
De Vier Windstreken
€8,95