Boeken

Verdwenen: de gevaarlijke zoektocht naar een vader

verdwenen-ingrid-oonincx

Simone start een zoektocht naar haar vader, de man die zij nooit heeft gekend. Dat deze beslissing haar heel veel meer zal brengen dan dat, en dat haar zoektocht niet zonder gevaar is, dat had zij nooit kunnen bedenken.

Wie is mijn vader?

Een jonge vrouw die op het sterfbed van haar moeder hoort dat haar vader uit Spanje komt, en hem besluit te gaan zoeken. Dat klinkt niet meteen als thriller. Eerder een tranentrekker, voor een programma als DNA onbekend. Niets is echter minder waar.

Die jonge vrouw, Simone, is namelijk een onderzoeksjournalist. Eentje die de onderste steen boven wil krijgen. Die niet alleen wil weten wie haar vader was, maar ook hoe hij aan zijn einde is gekomen. Want dat wordt al snel duidelijk; de Spaanse vader van Simone was aan boord van een vrachtschip dat aan het einde van de jaren ’80 is vergaan. Een gebeurtenis waar destijds weinig aandacht aan werd besteed, en waarvan al snel duidelijk wordt dat men er ook nu liever niet over praat. De rederij wil de zaak liever niet oprakelen, bang voor zijn goede naam. Maar ook andere nabestaanden zijn resoluut: over deze ramp kun je maar beter niet meer praten. Laat de doden met rust.

Daar besluit Simone zich niet bij neer te leggen. Zij wil meer over haar vader te weten komen, maar inmiddels ook over dat mysterieuze schip en het vergaan ervan. Want het kan toch niet zo zijn dat niemand weet wat er destijds precies gebeurd is?

Een zoektocht met gevolgen

De zoektocht naar antwoorden, over haar vader en het schip de Deo Valente, brengt Simone naar Spanje. Naar Spaans Baskenland, om precies te zijn. Een prachtige regio, maar ook eentje waar onder de oppervlakte meer speelt dan je als buitenstaander kunt vermoeden. Hier lijkt de wens om het verhaal rondom het schip en zijn bemanning te laten rusten nog sterker te leven. Zo sterk, dat Simone zich meer en meer zorgen gaat maken. Brengt haar zoektocht mensen in gevaar? Is zij zelf in gevaar?

Verdwenen, de nieuwe thriller van Ingrid Oonincx, heeft even tijd nodig om op gang te komen. Door flashbacks merk je al snel dat er iets op de Deo Valente niet pluis was, maar deze spanning speelt zich vooral in het verleden af. Pas als de link naar het heden wordt gelegd, verandert het boek in een pageturner. Een verhaal dat verder gaat dan we ons in Nederland voor kunnen stellen, en daardoor soms wat lastig te geloven valt. Toch zijn de overeenkomsten met de feiten zodanig, dat je niet anders kunt dan onder de indruk zijn van het verhaal dat de auteur heeft afgeleverd. Spannend, ontluisterend en zelfs een tikje onbevredigend; niet je alledaagse thriller, wel een sterk verhaal.

Verdwenen – Ingrid Oonincx
ISBN 9789461094698
De Crime Compagnie
18,95 euro