Boeken

Van achter het behang tot over je oren

Ken je die ouders die een dromerige blik krijgen als ze het over hun ‘wondertje’ hebben? Die alles maar geweldig vinden? Bloedirritant!

Net zo vervelend zijn ouders die zodanig klagen, dat je je afvraagt waarom ze eigenlijk zo graag kinderen wilden. Wij kiezen graag voor een middenweg, net als de ontploetermoeders.

Ontploetermoeders

De ontploetermoeders, dat zijn Elstbeth Teeling, Eva Bronsveld, Roos Schlikker en Miloe van Beek. Allemaal schrijfster/journalist, allemaal moeder. Hun kinderen zijn 4 tot 11 jaar, ze zitten dus midden in die ‘heerlijke’ kindertijd.

Hun devies? Wees relaxed. Accepteer dat het zo nu en dan geweldig leuk is om moeder te zijn, terwijl je op andere momenten je kroost met alle liefde achter het behang zou willen plakken.

Van achter het behang tot over je oren

In hun boek brengen de ploetermoeders tal van herkenbare situaties ter sprake. Ieder hoofdstuk begint met een column waarin zo’n situatie ter sprake wordt gebracht. De gillende peuter die niks wil, de man, voor wie hetzelfde lijkt te gelden, eeuwige ruzies tussen kinderen.

Hartstikke slim om een hoofdstuk met een column van één van de auteurs te starten, dan weet je als moeder meteen dat het boek geschreven is door ervaringsdeskundigen die het ook heus niet altijd goed doen. Daarop volgt een stukje theorie, een uitleg waarom je kind bepaalde dingen doet en tips om het tij te keren.

Ieder hoofdstuk duurt zo’n tien pagina’s, zodat de vaart er lekker in blijft en je ook niet al te lang in een probleem blijft hangen.

Relaxed!

De ploetermoeders hebben in hun boek precies de sfeer weten te creëren die ze voor ogen hadden. Zeer relaxed krijg je tips hoe je de knelpunten in jouw gezin naar je hand kunt zetten, zonder het probleem groter te maken dan het is. Geen strenge toon, geen ‘ons zou dat nooit overkomen’ houding, maar een prettig verhaal van moeder tot moeder, waarbij zelfspot en het maken van fouten heel normaal is. Gooi die andere opvoedboeken maar de deur uit, wij houden het bij dit handboek voor relaxed opvoeden.

Van achter het behang tot over je oren: Handboek voor relaxed opvoeden – De ontploetermoeders (Elstbeth Teeling, Eva Bronsveld, Roos Schlikker en Miloe van Beek)
ISBN 9789021560236
Kosmos
€17,50