Boeken

Vaderstad

Het boek ‘Weg van Lila’ van Patrick van Rhijn werd alom geprezen. De strijd van een vader die, na 3 jaar voor haar gezorgd te hebben, zijn dochtertje naar Zweden ziet vertrekken is een goed voorbeeld van een actueel thema: vaders komen er na een scheiding vaak bekaaid af. Waar ‘Weg van Lila’ eindigt, begint ‘Vaderstad’.

Lila woont bij haar moeder in Zweden, en Djon (de hoofdpersoon) heeft grote moeite zijn leven weer op te pakken. Als de moeder dan ook nog eens, tegen het vonnis van de rechter in, het contact tussen Djon en Lila zoveel mogelijk wil beperken kan Djon nog maar aan 1 ding denken: hij wil Lila bij zich hebben, het liefst het hele jaar. Een vervelende strijd tussen advocaten, maar ook in Djons prille relatie en niet te vergeten zijn eigen hoofd breekt los. Beide ouders willen zo goed mogelijk voor hun dochter zorgen, maar lijken daarbij meer naar zichzelf te kijken dan naar Lila.

‘Vaderstad’ laat niet alleen zien hoe oneerlijk het verdeeld kan zijn tussen vaders en moeders, maar ook hoe gemakkelijk ‘het beste voor het kind’ kan omslaan naar ‘ik wil het, ik wil het, ik wil het!!!’ van de ouders. Toch wordt het nooit een verbitterd, triest verhaal: Djon (type snelle dertiger, ex MTV/TMF, een personage gebaseerd op de auteur, net zoals het hele verhaal grotendeels auto-biografisch is) blijkt gelukkig over de nodige zelfkennis én zelfspot te bezitten, zodat ‘Vaderstad’ niet alleen een aangrijpend verhaal maar ook gewoon goed, lekker leesbaar boek is. De liefde voor het kind, de pijn en het gemis spatten ervan af, en zijn ook terug te horen op de bijgeleverde soundtrack ‘Wonderwater’ van Nina June. Een mooie manier om zowel dit boek als de artiest de aandacht te geven die zij verdienen.

Vaderstad – Patrick van Rhijn
ISBN 9789061123880
Karakter Uitgevers
19,95 euro

Vaderstad
Bestel via Bol.com: Vaderstad
Rhijn, P. van